Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowa i delikatna biała rozkosz :-) od dzisiaj mój ulubiony likier (pobił nawet krówkowy :-) )
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17399
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1084
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6255
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 581
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17399
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1084
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6255
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 581
Składniki
spirytus wymieszać z wodą. Do słoika litrowego wsypać wiórki i zalać je mieszanką spirytusu i wody, zakręcić i odstawic na ok. 5 dni (2 razy dziennie wstrząsać). Po 5 dniach mieszankę przecedzić przez gazę, mocną odcisnąć*. Do powstałego płynu dodać mleko skondensowane słodzone, dobrze wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać mleko niesłodzone, wymieszać, dodać mleczko kokosowe, wymieszac i jeszcze raz przecedzić przez gazę aby pozbyć się ewentualnych grudek z mleczka kokosowego. Likier przelać do butelek (wyszło ok. 1, 5l). Można degustować odrazu ale lepsze jest na drugi dzień (ja oczywiście nie wytrzymałam i próbowałam natychmiast po zrobieniu :-)) * odciśnięte wiórki można wykorzystać do deserów.