Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 180
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 154
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 92
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 180
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 154
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 92
Składniki
Pigwy opłukać, osuszyć, przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą, gotować 45 minut na maleńkim ogniu. Od czasu do czasu zamieszać.
Masę przecedzić przez bardzo gęste sitko. Wymieszać z cukrem. Laskę wanilii rozkroić wzdłuż na pół, czubkiem noża wyskrobać miąższ, połączyć z wywarem z gotowania pigwy. Ponownie zagotować, a następnie zmniejszyć płomień i gotować, aż powstanie gęsty syrop. Często mieszać, zbierając tworzącą się pianę.
Gorący syrop zdjąć z ognia, cieniutkim strumieniem dolewać winiak wymieszany ze spirytusem. Cały czas mieszać. Gotowy likier przykryć, ostudzić, przefiltrować przez kilkukrotnie złożoną gazę. Na koniec rozlać do butelek, szczelnie zakorkować. Odstawić w ciemne miejsce na ok. 2 miesiące.