Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny w smaku
Pigwy opłukać, osuszyć, przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą, gotować 45 minut na maleńkim ogniu. Od czasu do czasu zamieszać.
Masę przecedzić przez bardzo gęste sitko. Wymieszać z cukrem. Laskę wanilii rozkroić wzdłuż na pół, czubkiem noża wyskrobać miąższ, połączyć z wywarem z gotowania pigwy. Ponownie zagotować, a następnie zmniejszyć płomień i gotować, aż powstanie gęsty syrop. Często mieszać, zbierając tworzącą się pianę.
Gorący syrop zdjąć z ognia, cieniutkim strumieniem dolewać winiak wymieszany ze spirytusem. Cały czas mieszać. Gotowy likier przykryć, ostudzić, przefiltrować przez kilkukrotnie złożoną gazę. Na koniec rozlać do butelek, szczelnie zakorkować. Odstawić w ciemne miejsce na ok. 2 miesiące.
Idealna za długie zimowe wieczory. Świetnie smakuje dolana do napoju czekolad...
Odsłon: 942
Pyszne, delikatne oraz pożywne placki z cukinii i marchewki. Możemy serwować...
Odsłon: 124
Zdrowy, lekki i niesamowicie smaczny dodatek do obiadu. Gotowana moda kapusta...
Odsłon: 27362
Danie na ciepłe dni. Ziemniaki okraszone skwarkami z cebulką, podane z chłodn...
Odsłon: 776
Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Odsłon: 158
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 876
Pyszne, delikatne oraz pożywne placki z cukinii i marchewki. Możemy serwować...
Odsłon: 124
Zdrowy, lekki i niesamowicie smaczny dodatek do obiadu. Gotowana moda kapusta...
Odsłon: 27362
Danie na ciepłe dni. Ziemniaki okraszone skwarkami z cebulką, podane z chłodn...
Odsłon: 776
Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Odsłon: 158
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 876
Składniki
Pigwy opłukać, osuszyć, przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą, gotować 45 minut na maleńkim ogniu. Od czasu do czasu zamieszać.
Masę przecedzić przez bardzo gęste sitko. Wymieszać z cukrem. Laskę wanilii rozkroić wzdłuż na pół, czubkiem noża wyskrobać miąższ, połączyć z wywarem z gotowania pigwy. Ponownie zagotować, a następnie zmniejszyć płomień i gotować, aż powstanie gęsty syrop. Często mieszać, zbierając tworzącą się pianę.
Gorący syrop zdjąć z ognia, cieniutkim strumieniem dolewać winiak wymieszany ze spirytusem. Cały czas mieszać. Gotowy likier przykryć, ostudzić, przefiltrować przez kilkukrotnie złożoną gazę. Na koniec rozlać do butelek, szczelnie zakorkować. Odstawić w ciemne miejsce na ok. 2 miesiące.
Przepisy Napoje
Napoje
Kiszon bengalski
Napoje
Cytrynówka bengalska
Napoje
Nalewka z mniszka lekarskiego na spirytusie
Napoje
Nalewka kawowa
Kiszon bengalski
Zakwas, barszcz, buraczki. Samo zdrowie. Trzy w jednym. Zero waste. Brawo ja....
Odsłon: 154
Cytrynówka bengalska
Najwspanialsze lemoncello, trunek mocny i radosny. Uwaga, wchodzi jak soczek...
Odsłon: 296