Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakuje raczej jak wino truskawkowe ale jest trochę mocniejsze dzięki dodatkowi wódki. Ma piękny kolor i jest ekspresowy w wykonaniu :-). Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie alkohole, proponuję dodać więcej cukru, nam takie proporcje w zupełności wystarczą :-)
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7694
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2889
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7694
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2889
Składniki
Do słoika wrzucić pokrojone na pół i pozbawione szypułek truskawki. Wino podgrzać, ale nie gotować. Ciepłym winem zalać truskawki, zakręcić słoik i odstawić na 48 godzin (można dłużej).
Po tym czasie przelać płyn do garnka, a truskawki wycisnąć (przez gazę), żeby dały jak najwięcej soku. Dodać cukier i podgrzać na małym ogniu, tylko tak długo, żeby cukier się rozpuścił. Odstawić i poczekać aż wystygnie. Do zimnej nalewki dodać wódkę i przelać do butelek. Wyszło mi ok. 1,5l. Odstawić jeszcze na dzień lub dwa, chociaż można pić od razu, jeśli ktoś nie ma tyle cierpliwości :)