Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Likiery to mocne, słodkie i bardzo aromatyczne alkohole, sporządzane ze świeżych lub suszonych owoców, a także z ziół i kwiatów. Mój likier jest z wiśni i muszę przyznać, że smak i zapach tuż po przyrządzeniu był znakomity, a po dwóch miesiącach będzie jeszcze lepszy i mocniejszy.
Umyte wiśnie i liście zalać wodą i gotować na małym ogniu 40 minut. odstawić na 24 godziny. Na drugi dzień odcedzić przez sito i wsypać cukier. Zagotować co jakiś czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Do zimnego syropu pomału wlewać spirytus. Zamieszać i rozlać do butelek.
Likier należy wstawić w ciemne miejsce wpokojowej temperaturze na co najmnie dwa miesiące. Im dłużej postoi, tym będzie mocniejszy i bardziej aromatyczny. Idealnie nadaje się na babski wieczór. Życzę SMACZNEGO! degustowania.
Szybszej babki w przygotowaniu nie znam. Jest wilgotna, puszysta i obłędnie s...
Odsłon: 689
Na popołudniową pluchę za oknem proponuję kawę z kokosowym aromatem likieru M...
Odsłon: 847
Przepyszna botwinka na zimę w słoikach. Wspaniały sposób na zatrzymanie lata...
Odsłon: 15
Sałatką z ogórków na zimę zapraszam po przepis
Odsłon: 72
Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą z białej c...
Odsłon: 156
Sycąca potrawka, doskonała zarówno w wersji solo jak i z dodatkiem ryżu/makaronu
Odsłon: 42
Pyszne ogórki z kurkumą na zimę zapraszam po przepis
Odsłon: 60
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 153
Przepyszna botwinka na zimę w słoikach. Wspaniały sposób na zatrzymanie lata...
Odsłon: 15
Sałatką z ogórków na zimę zapraszam po przepis
Odsłon: 72
Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą z białej c...
Odsłon: 156
Sycąca potrawka, doskonała zarówno w wersji solo jak i z dodatkiem ryżu/makaronu
Odsłon: 42
Pyszne ogórki z kurkumą na zimę zapraszam po przepis
Odsłon: 60
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 153
Składniki
Umyte wiśnie i liście zalać wodą i gotować na małym ogniu 40 minut. odstawić na 24 godziny. Na drugi dzień odcedzić przez sito i wsypać cukier. Zagotować co jakiś czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Do zimnego syropu pomału wlewać spirytus. Zamieszać i rozlać do butelek.
Likier należy wstawić w ciemne miejsce wpokojowej temperaturze na co najmnie dwa miesiące. Im dłużej postoi, tym będzie mocniejszy i bardziej aromatyczny. Idealnie nadaje się na babski wieczór. Życzę SMACZNEGO! degustowania.
Przepisy Napoje
Napoje
lemoniada arbuzowo-truskawkowa
Napoje
Domowa anyżówka
Napoje
Koktajl na płaski brzuch
Napoje
Nalewka z czarnej porzeczki, zasypana cukrem
lemoniada arbuzowo-truskawkowa
Orzeźwiająca i pyszna, w sam raz na upały....
Odsłon: 1385
Domowa anyżówka
Nalewka z ziaren anyżu - czyli popularna anyżówka - ma bardzo charakterystycz...
Odsłon: 2172