Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Limoncello to jeden z najbardziej znanych włoskich likierów. Podawany jest najczęściej solo, mocno schłodzony, ale można pić go także z dodatkiem toniku. Tradycyjnie jest robiony z cytryn odmiany Sorrento, charakteryzujących się grubą skórką. Są one jednak w Polsce dość trudno dostępne, więc można je zastąpić innymi - najlepiej niewoskowanymi, ekologicznymi.
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5335
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8604
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17515
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 631
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5335
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8604
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17515
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 631
Składniki
Cytryny dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Obieramy skórki bardzo cienko, tylko żółtą część. Albedo, czyli wewnętrzna biała część skórki jest gorzka i nie powinna trafić do likieru. Skórkę można zdjąć obieraczką do warzyw lub ostrym nożykiem. Reszta cytryn nie będzie nam potrzebna, używany tylko skórek. Skórki zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na 21 dni. W tym czasie skórki powinny zrobić się białe. Po tym czasie przygotowujemy syrop cukrowy - 750 ml wody gotujemy z 500g cukru. Studzimy. Skórki odcedzamy - nie będą nam już potrzebne. Spirytus mieszamy z ostudzonym syropem cukrowym. Odstawiamy jeszcze na kilka dni. Podajemy mocno schłodzony!