Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Limoncello to jeden z najbardziej znanych włoskich likierów. Podawany jest najczęściej solo, mocno schłodzony, ale można pić go także z dodatkiem toniku. Tradycyjnie jest robiony z cytryn odmiany Sorrento, charakteryzujących się grubą skórką. Są one jednak w Polsce dość trudno dostępne, więc można je zastąpić innymi - najlepiej niewoskowanymi, ekologicznymi.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2658
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4651
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102199
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6536
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2658
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4651
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102199
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6536
Składniki
Cytryny dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Obieramy skórki bardzo cienko, tylko żółtą część. Albedo, czyli wewnętrzna biała część skórki jest gorzka i nie powinna trafić do likieru. Skórkę można zdjąć obieraczką do warzyw lub ostrym nożykiem. Reszta cytryn nie będzie nam potrzebna, używany tylko skórek. Skórki zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na 21 dni. W tym czasie skórki powinny zrobić się białe. Po tym czasie przygotowujemy syrop cukrowy - 750 ml wody gotujemy z 500g cukru. Studzimy. Skórki odcedzamy - nie będą nam już potrzebne. Spirytus mieszamy z ostudzonym syropem cukrowym. Odstawiamy jeszcze na kilka dni. Podajemy mocno schłodzony!