Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Limoncello to jeden z najbardziej znanych włoskich likierów. Podawany jest najczęściej solo, mocno schłodzony, ale można pić go także z dodatkiem toniku. Tradycyjnie jest robiony z cytryn odmiany Sorrento, charakteryzujących się grubą skórką. Są one jednak w Polsce dość trudno dostępne, więc można je zastąpić innymi - najlepiej niewoskowanymi, ekologicznymi.
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 123
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 236
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 181
Przepis dnia
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 15024
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 123
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 236
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 181
Przepis dnia
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 15024
Składniki
Cytryny dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Obieramy skórki bardzo cienko, tylko żółtą część. Albedo, czyli wewnętrzna biała część skórki jest gorzka i nie powinna trafić do likieru. Skórkę można zdjąć obieraczką do warzyw lub ostrym nożykiem. Reszta cytryn nie będzie nam potrzebna, używany tylko skórek. Skórki zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na 21 dni. W tym czasie skórki powinny zrobić się białe. Po tym czasie przygotowujemy syrop cukrowy - 750 ml wody gotujemy z 500g cukru. Studzimy. Skórki odcedzamy - nie będą nam już potrzebne. Spirytus mieszamy z ostudzonym syropem cukrowym. Odstawiamy jeszcze na kilka dni. Podajemy mocno schłodzony!