Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robię lody nie używając maszynki, gdyż jej nie posiadam :) Zamrażam, miksuję, zamrażam, miksuję aż otrzymam pyszne lody :) Polecam, są pyszne
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93622
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2661
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3499
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1601
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2266
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93622
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2661
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3499
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1601
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2266
Składniki
Kremówkę wlewam do misy blendera i miksuję na średnich obrotach. Do gęstej śmietanki dodaję maliny i opcjonalnie cukier puder, nie przerywając miksowania. Masa powinna zrobić się na tyle gęsta, że podczas miksowania widać wyraźne ślady piórek. Delikatnie dolewam mleko skondensowane, miksuję przez kilka sekund i gotową masę przekładam do pojemniczka. Wstawiam do zamrażalnika na ok 1 godz, po tym czasie wyjmuję i za pomocą łyżki mieszam masę, zbierając zmrożoną jej część ze ścianek naczynia. Ponownie wstawiam do zamrażalnika. Czynność powtarzam mniej więcej co godzinę do uzyskania dobrze schłodzonej masy lodowej . W międzyczasie składniki na polewę mieszam ze sobą w kubeczku ( nie podgrzewam) i odstawiam do lodówki. Gotowe lody nakładam łyżka do salaterki i polewam sosem czekoladowym.