Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najczęściej pijamy mleka roślinne, które robię sama. Pyszne mleka orzechowe, takie jak kokosowe, migdałowe czy z nerkowców są moimi ulubionymi. Równie często robię mleko jaglane, szczególnie jesienią i zimą. Takie mleko robię z różnymi dodatkami, które zmieniają jego smak. Poniżej podaję przepis na mleko waniliowe, które według mnie jest dość uniwersalne. Na jego bazie można też tworzyć mleka o innych smakach, dodając np. orzechy laskowe, sezam, słonecznik czy choćby cynamon. Wszystko zależy od naszych upodobań :)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1104
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2878
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 972
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1736
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14713
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1104
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2878
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 972
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1736
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14713
Składniki
Dodam jeszcze, że ja nigdy nie gotuję połowy szklanki kaszy i również polecam ugotować całą szklankę, wtedy w 2 szklankach wody. Pozostała część ugotowanej kaszy na pewno się nie zmarnuje, a jeśli nie będziecie mieli pomysłu z czym ją przyrządzić można przechowywać ją w lodówce przez 2-3 dni by po tym czasie zrobić kolejne mleko :) lub po prostu zamrozić.
Kaszę jaglaną możemy przygotować na dwa sposoby. Albo płuczemy ją bardzo dokładnie zimną wodą a następnie zalewamy wrzątkiem. Albo, tak jak robię ostatnio by wydaje mi się jakoś szybciej ;) prażymy w garnku chwilę i następnie zalewamy wrzątkiem. W tym drugim przypadku musimy tylko uważać, by nie spalić kaszy; delikatnie uprażona będzie uwalniać jakby orzechowy aromat.
Do przygotowania mleka kaszę gotujemy z połową laski wanilii. Jeśli będziemy używać zwykłego blendera moczymy wcześniej orzechy, migdały najlepiej przez noc, nerkowce wystarczy 5-6 godzin. Jeśli natomiast mamy blender wysokoobrotowy to ten etap można pominąć. Do kielicha blendera wkładamy ugotowaną kaszę razem z ziarenkami wanilii, dodajemy orzechy i wodę i całość dokładnie blendujemy do połączenia składników. Jeśli używamy blendera wysokoobrotowego, to mleko już jest gotowe, jeśli jednak blender ma słabszą moc polecam przecedzić napój przez gazę lub pieluszkę tetrową. Smacznego :)