Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mleko migdałowe pomimo, iż jest dosyć pracochłonne, smakuje wyśmienicie. A zrobione w domu jest dużo tańsze i zdrowsze niż to, kupione w sklepie. Kolorem i konsystencją do złudzenia przypomina białe krowie mleko z lekką śmietanką na powierzchni… Naprawdę warto spróbować – abstrahując od głębi ideologii „wege”.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 162
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 246
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4222
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8744
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 162
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 246
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4222
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8744
Składniki
Migdały zalewamy letnią wodą i pozostawiamy na noc (ok. 8 godzin), aby namiękły i można było zdjąć z nich skórkę. Po tym czasie odcedzamy migdały, obieramy ze skórki (można je dodatkowo sparzyć), w wysokim pojemniku zalewamy 200 ml przegotowanej wody i dokładnie rozdrabniamy blenderem, następnie dodajemy pozostałą wodę i jeszcze krótko miksujemy.
Teraz czas na odcedzanie masy migdałowej i produkcję mleka. My używamy do tego celu sita do płynów, można przysposobić w tym celu również tetrową pieluchę.
Mleko ma piękny biały kolor i nawet bez żadnych słodkich dodatków (cukier waniliowy czy daktyle) smakuje wyśmienicie. Wytłoczoną miazgę migdałową można zmiksować z dostępnymi owocami i zdrowa przekąska (nota bene dosyć energetyczna) jest gotowa! Smacznego!