Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mleko migdałowe pomimo, iż jest dosyć pracochłonne, smakuje wyśmienicie. A zrobione w domu jest dużo tańsze i zdrowsze niż to, kupione w sklepie. Kolorem i konsystencją do złudzenia przypomina białe krowie mleko z lekką śmietanką na powierzchni… Naprawdę warto spróbować – abstrahując od głębi ideologii „wege”.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 887
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22968
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15384
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 887
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22968
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15384
Składniki
Migdały zalewamy letnią wodą i pozostawiamy na noc (ok. 8 godzin), aby namiękły i można było zdjąć z nich skórkę. Po tym czasie odcedzamy migdały, obieramy ze skórki (można je dodatkowo sparzyć), w wysokim pojemniku zalewamy 200 ml przegotowanej wody i dokładnie rozdrabniamy blenderem, następnie dodajemy pozostałą wodę i jeszcze krótko miksujemy.
Teraz czas na odcedzanie masy migdałowej i produkcję mleka. My używamy do tego celu sita do płynów, można przysposobić w tym celu również tetrową pieluchę.
Mleko ma piękny biały kolor i nawet bez żadnych słodkich dodatków (cukier waniliowy czy daktyle) smakuje wyśmienicie. Wytłoczoną miazgę migdałową można zmiksować z dostępnymi owocami i zdrowa przekąska (nota bene dosyć energetyczna) jest gotowa! Smacznego!