Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mleko migdałowe pomimo, iż jest dosyć pracochłonne, smakuje wyśmienicie. A zrobione w domu jest dużo tańsze i zdrowsze niż to, kupione w sklepie. Kolorem i konsystencją do złudzenia przypomina białe krowie mleko z lekką śmietanką na powierzchni… Naprawdę warto spróbować – abstrahując od głębi ideologii „wege”.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11177
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1197
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11731
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1338
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11177
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1197
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11731
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1338
Składniki
Migdały zalewamy letnią wodą i pozostawiamy na noc (ok. 8 godzin), aby namiękły i można było zdjąć z nich skórkę. Po tym czasie odcedzamy migdały, obieramy ze skórki (można je dodatkowo sparzyć), w wysokim pojemniku zalewamy 200 ml przegotowanej wody i dokładnie rozdrabniamy blenderem, następnie dodajemy pozostałą wodę i jeszcze krótko miksujemy.
Teraz czas na odcedzanie masy migdałowej i produkcję mleka. My używamy do tego celu sita do płynów, można przysposobić w tym celu również tetrową pieluchę.
Mleko ma piękny biały kolor i nawet bez żadnych słodkich dodatków (cukier waniliowy czy daktyle) smakuje wyśmienicie. Wytłoczoną miazgę migdałową można zmiksować z dostępnymi owocami i zdrowa przekąska (nota bene dosyć energetyczna) jest gotowa! Smacznego!