Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Napoje
  • Mleko sojowe DIY
  • Napoje
  • Przepis na

Mleko sojowe DIY

09.06.2023 Odsłon: 215
5.0 (2 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Był mi potrzebny jogurt sojowy, ale żeby go przygotować, musiałam mieć najpierw mleko sojowe. Nie lubię używać produktów w kartonach, tzw. UHT. Nie kupuję takiego mleka, ani zwierzęcego, ani roślinnego. Zamiast kartonów nabywałam sojowe mleko chłodnicze, gdy tylko udawało mi się je znaleźć w lodówkach różnych sklepów. Było wprawdzie pakowane do butelek z plastiku, ale przynajmniej nie UHT, a to już spory konsumencki sukces. No ale to mleko sojowe znikło z lodówek jakiś czas temu, całkiem niedawno. Ten stan trwa od kilkunastu tygodni. Nie wiem, co się stało, ale teraz w lodówkach widzę tylko mleko owsiane i czasem, z rzadka, migdałowe. A one średnio nadają się na jogurt, bo producent wegańskiej zakwaski rekomenduje użycie mleka sojowego ze względu na zawartość potrzebnego bakteriom białka i tłuszczu. Wzięłam więc mleko sojowe na tapet. Mam wyciskarkę wolnoobrotową, a zatem domowa produkcja mleka sojowego powinna być łatwa.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

wyciskarka wolnoobrotowa lub blender

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Futka
Futka
Przetwory

Szybki dżem truskawkowy

Przetwory Szybki dżem truskawkowy

Jeśli chcemy mieć zimą swój własny dżemik, a nie mamy zbyt wiele czasu na sta...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Dżemy

Odsłon: 16390

do 30 min 30 min
20
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Bagietki na kolację

Dania główne Bagietki na kolację

Polecam. To jest dobre.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5106

do 30 min 30 min
18
wałek
wałek
Ciasta

Tort Malibu z truskawkami

Ciasta Tort Malibu z truskawkami

Tort na bazie biszkoptu mocno czekoladowego, wilgotnego przełożonego delikat...

  • Impreza
  • Komunia
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 324

do 60 min 60 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 187

> 60 min >60 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Truskawkowa Pina Colada

Ciasta Truskawkowa Pina Colada

Truskawkowa pina colada to lekkie jak piórko ciasto z dwoma rodzajami pianek...

  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jajka
  • Mleko

Odsłon: 8291

do 60 min 60 min
11

Przepis dnia

Karol-Gotuje
Karol-Gotuje
Dania główne

Siekane kotlety z kurczaka

Dania główne Siekane kotlety z kurczaka

Przepis na siekane kotlety z kurczaka z warzywami. To smaczny i nieskomplikow...

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 968567

do 60 min 60 min
622
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Futka
Futka
Przetwory

Szybki dżem truskawkowy

Przetwory Szybki dżem truskawkowy

Jeśli chcemy mieć zimą swój własny dżemik, a nie mamy zbyt wiele czasu na sta...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Dżemy

Odsłon: 16390

do 30 min 30 min
20
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Bagietki na kolację

Dania główne Bagietki na kolację

Polecam. To jest dobre.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5106

do 30 min 30 min
18
wałek
wałek
Ciasta

Tort Malibu z truskawkami

Ciasta Tort Malibu z truskawkami

Tort na bazie biszkoptu mocno czekoladowego, wilgotnego przełożonego delikat...

  • Impreza
  • Komunia
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 324

do 60 min 60 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 187

> 60 min >60 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Truskawkowa Pina Colada

Ciasta Truskawkowa Pina Colada

Truskawkowa pina colada to lekkie jak piórko ciasto z dwoma rodzajami pianek...

  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jajka
  • Mleko

Odsłon: 8291

do 60 min 60 min
11

Przepis dnia

Karol-Gotuje
Karol-Gotuje
Dania główne

Siekane kotlety z kurczaka

Dania główne Siekane kotlety z kurczaka

Przepis na siekane kotlety z kurczaka z warzywami. To smaczny i nieskomplikow...

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 968567

do 60 min 60 min
622
Smaker
REKLAMA
Smaker
Napoje
Smaker
Mleko sojowe DIY
Autor:
hajduczek-naturalnie
> 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 400 g suchych ziaren soi
  • 3 litry wody (najpierw 1 litr do namoczenia, a następnie 2 litry do gotowania i wyciskania)
Sposób przygotowania:
1

Soję włóż do głębokiej miski i zalej 1 litrem wody. Zostaw do namoczenia na całą noc, czyli na przynajmniej 10 godzin, można moczyć nieco dłużej.

2

Namoczone ziarna odcedź i przepłucz świeżą wodą na sicie, odsącz.

3

W dużym garnku zagotuj 2 litry wody, a następnie do wrzątku wrzuć odsączone ziarna soi. Doprowadź do wrzenia, mieszając od czasu do czasu, a gdy zawartość garnka ponownie zabulgocze, zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem przez 5 minut. Wyłącz palnik i zostaw garnek w spokoju na 10-20 minut, po czym znów doprowadź do wrzenia i gotuj przez kolejne 5 minut pod pokrywką. Możesz też po prostu gotować soję przez 20 minut, jeśli chce Ci się jej pilnować. Ja na etapie drugiego gotowania dodaję do garnka pół łyżeczki soli kamiennej, bo moim zdaniem poprawia ona smak gotowego mleka, ale nie trzeba dodawać żadnych przypraw. Ani soli, ani cukru, ani wanilii, ani w ogóle niczego. Zawsze można doprawić już gotowe mleko sojowe. Garnek z ugotowaną soją zostaw do przestygnięcia.

4

Uruchom wyciskarkę wolnoobrotową z sitem o drobnych oczkach. Najlepiej zamknij wylot przeznaczony do płynu, jeśli ma zamknięcie, bo zaobserwowałam, że tak najlepiej miesza się mleko sojowe. Do wyciskarki wrzuć najpierw kilka łyżek soi, aby wytłoki mogły zablokować otwór wylotowy.

5

Dopiero potem dodaj część wody z gotowania, a następnie po trochu dorzucaj soję. Sukcesywnie dodawaj wodę i soję, a gdy zbiornik wypełni się płynem, otwórz spust i wylej mleko sojowe do podstawionego naczynia. I tak przetwarzaj kolejne porcje, aż „wydoisz” całe mleko.

6

Wytłoki, które wyciskarka wyrzuca do drugiego zbiornika, to jest okara. Z podanej porcji ziaren soi uzyskałam 580 g okary. Nie wyrzucaj jej, tylko przełóż do zamykanego naczynia i schowaj do lodówki. Można ją przechowywać do tygodnia albo zamrozić. Wkrótce w osobnych artykułach postaram się opisać pomysły, co można z niej zrobić.

7

Ja skorzystałam z usług wyciskarki, ale dawniej robiłam mleko sojowe bardziej przystępnymi metodami. No bo wiadomo, że nie każdy ma w domu wyciskarkę, choć są one coraz bardziej powszechne. Ale można wydoić soję innym sposobem. Wstęp jest taki sam, trzeba więc namoczyć soję, później przepłukać i pogotować według wyżej opisanych wskazówek. A potem wystarczy mieć jakiś dobry sprzęt do rozdrabniania, czyli blender, Speedcook, Thermomix, malakser. Coś, co jak najdokładniej zmieli ziarna soi. Teraz należy wylać zmiksowaną masę na sito, najlepiej wyłożone tetrą (gaza moim zdaniem ma zbyt luźny splot i przepuści za dużo drobinek soi), a następnie odcisnąć dokładnie. W naczyniu pod sitem zgromadzi się domowe mleko sojowe, a w szmatce zostanie okara. Ot i cała filozofia.

8

Własnoręcznie przygotowane mleko sojowe ma same zalety. Najważniejszą z nich jest bardzo krótki skład – soja i woda, bo tylko Ty decydujesz o użytych dodatkach. U mnie to jest odrobina soli, która przyjemnie zaokrągla smak mleka, a czasem dodaję też odrobinę cukru lub miodu. Ale naprawdę jest to odrobina, więc gotowe mleko wcale nie jest słodkie, tylko znów – pełniejsze w smaku. I takie właśnie lubię pić prosto ze szklanki, ponieważ nie dominuje w nim fasolowy posmak, na który czasem ktoś narzeka. Dotychczas bardzo rzadko robiłam mleko sojowe, gdyż dopiero teraz mam w planie przygotować jogurt i tofu. Nie jest dla mnie mlekiem roślinnym pierwszego wyboru, bo choć stanowi bardzo dobre źródło białka, to zbyt często spożywane może upośledzać funkcjonowanie tarczycy (szczegóły zdrowotne znajdziesz na blogu).

9

Domowe mleko sojowe można bezpiecznie przechowywać w lodówce przez 5 dni, powiedzmy nawet, że do tygodnia. Warto wiedzieć, że ono nie zawiera emulgatorów ani zagęstników, a to sprawia, że rozwarstwia się podczas przechowywania w lodówce. To normalne, bo przecież to zawiesina cząstek stałych w cieczy. Wystarczy wstrząsnąć przed użyciem, aby warstwy mogły się wymieszać.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki