Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spożywana w niewielkich ilościach nalewka imbirowa pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, poprawia krążenie. Wspomaga leczenie przeziębień, wirusów i stanów zapalnych. Imbir jest wykorzystywany m.in. w chińskiej, indyjskiej i tybetańskiej medycynie naturalnej.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1075
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2873
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 966
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1732
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14701
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1075
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2873
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 966
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1732
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14701
Składniki
Imbir obieramy i trzemy, cytryny dobrze myjemy i parzymy wrządkiem. Wyciskamy sok, wlewamy do słoja, wsypujemy potarty imbir. Dodajemy miód i wszystko zalewamy rozcieńczonym do 70% alkoholem. Pozostawiamy w ciemnym miejscu na 2 miesiące. Po tym czasie nalewkę zlewamy i filtrujemy przez bibułę filtracyjną. Rozlewamy do butelek, dobrze zakręcamy. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 3-6 miesięcy.