Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularne pod nazwą akacja drzewo cieszy zapachem swoich delikatnych i zmysłowych kwiatów od końca maja przez cały czerwiec. Roślina prawidłowo zwie się robinią akacjową, a jej imię pochodzi od nazwiska francuskiego botanika, Jeana Robina, który w 1601 r. sprowadził drzewo do Europy. Popularnym produktem powstającym z akacji jest miód akacjowy, jednak ze względu na bogate w pyłki i słodki nektar kwiaty akacji, fantastycznie nadają się na to, by zrobić z nich aromatyczną nalewkę. Trunek ma intensywne działanie prozdrowotne, choć w odróżnieniu od konwencjonalnych leków – ma doskonały i przyjemny smak. Akacjówka wzmacnia organizm, działa relaksująco i przeciwzapalnie.
Składniki
Zbierz kwiaty akacji w słoneczny i pogodny dzień. Oderwij płatki z łodyżek i rozłóż na papierze lub białej tkaninie, by pozbyć się niechcianych, fruwających gości.
Umyj i wyparz duży słój, przesyp płatki akacji, wrzuć przeciętą wzdłuż laskę wanilii i zalej alkoholem. Zakręć słój i odstaw na 2 tygodnie (do miesiąca) w słoneczne miejsce, potrząsając słojem raz na kilka dni.
Po wymaganym czasie przygotuj syrop z wody, miodu i soku z cytryny. Zagotuj wodę i pozwól jej nieco przestygnąć, następnie dodaj miód, sok z cytryny i porządnie wymieszaj. Przelej syrop do akacjowego wyciągu i odstaw na kolejne 2 tygodnie. Następnie przefiltruj nalewkę przez gazę i rozlej do butelek. Trunek powinien leżakować ok. 3 miesiące, jednak im nalewka dłużej odpoczywa, tym nabiera lepszego smaku i dobroczynnych właściwości.