Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, warto spróbować!
Pyszne, słodki i jędrne czereśnie zamknięte w słoiku, żebyśmy mogli się nimi...
Odsłon: 28173
Moja nalewka śliwkowa jest najprostsza z możliwych. Najbardziej lubię natural...
Odsłon: 10128
Bardzo lubię indyka, dziś przygotowałam tortillę z mielonym indykiem, którą m...
Odsłon: 20
Jednym z ulubionych ciast mojej rodziny są serniki
Odsłon: 57
Gęsta zupa idealna na zimne dni. Dobrze doprawiona i z dodatkiem zdrowych zia...
Odsłon: 57
Nazwa tych ziemniaków pochodzi od restauracji w Sztokholmie - Hasselbacken, g...
Odsłon: 218
Wilgotne, pożywne bułki twarogowe to świetna opcja dla osób będących na dieci...
Odsłon: 182
Bardzo lubię indyka, dziś przygotowałam tortillę z mielonym indykiem, którą m...
Odsłon: 20
Jednym z ulubionych ciast mojej rodziny są serniki
Odsłon: 57
Gęsta zupa idealna na zimne dni. Dobrze doprawiona i z dodatkiem zdrowych zia...
Odsłon: 57
Nazwa tych ziemniaków pochodzi od restauracji w Sztokholmie - Hasselbacken, g...
Odsłon: 218
Wilgotne, pożywne bułki twarogowe to świetna opcja dla osób będących na dieci...
Odsłon: 182
Składniki
Czereśnie umyć, oderwać ogonki (wysuszę je, będą na herbatkę odchudzającą) i każdy owoc naciąć aż do pestki, nie przepoławiając do końca. To trochę czasochłonne zajęcie, ale mam nadzieję uzyskać w ten sposób jeszcze więcej smaku.
Spirytus zmieszać z wódką (w ten sposób uzyskuje się spirytus tzw. nalewkowy, o mocy około 70%), czereśnie wsypać do odpowiednio dużego słoja i zalać alkoholem. Słoik zakręcić dokładnie i postawić na parapecie słonecznego okna. Będzie tam stał przynajmniej przez 6 tygodni, wstrząsany co kilka dni.
Następnie odcedzić alkohol i wlać do innego słoja lub do butelek, odstawić do późniejszego wykorzystania. Pozostałe w słoju czereśnie zasypać cukrem i – dokładnie zakręcone – pozostawić w słonecznym miejscu do czasu rozpuszczenia się cukru. Też czasem potrząsać słoikiem, żeby przyspieszyć proces.
Na koniec zlać syrop i połączyć go z odcedzonym wcześniej alkoholem. Uzyskaną nalewkę zabutelkować, odstawić i zapomnieć o niej na pół roku lub dłużej. Jeśli wolisz mniej słodkie trunki, nie wlewaj całego syropu do nalewki. Pozostałe w słoju owoce można jeszcze raz zalać – tym razem wódką. Uzyskamy wtedy mniej esencjonalną i słabszą nieco, ale też smaczną nalewkę. Nie trzeba jej dosładzać, bo drugi raz zalane czereśnie są przecież słodkie. Po jej odcedzeniu można jeszcze wykorzystać owoce do deserów, ciast i napojów. Takie czereśniowe klejnoty nie mogą się zmarnować!
Przepisy Napoje
Napoje
Grenadyna – syrop z granatów DIY
Napoje
Domowa Smakowa woda
Napoje
Koktajl bananowy z płatkami owsianymi
Napoje
Domowy napój energetyczny
Grenadyna – syrop z granatów DIY
Jest karnawał i miałam ochotę na drinka Tequila sunrise, do przygotowania któ...
Odsłon: 143
Domowa Smakowa woda
Łatwy, zdrowy, domowy przepis na wodę smakową.
Odsłon: 152