Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Według badań amerykańskich naukowców, mężczyźni pod wpływem zapachu grejpfrutów postrzegają kobiety jako 6 lat młodsze, niż są w rzeczywistości. Załączony przepis może nie jest doskonały, ale za to trunek na pewno pachnie grejpfrutem.
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 19
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 19
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Składniki
Grejpfruty czyścimy i sparzamy krótko wrzątkiem. Następnie cieniutko ścinamy skórkę z dwóch owoców w taki sposób, żeby w plasterkach znajdowało się jak najmniej tego białego, gorzkiego cholerstwa (fachowo nazywanego albedo). Robimy to mniej więcej tak, jak na załączonym obrazku, tylko jeszcze lepiej. Jeśli chcemy wzbogacić nieco smak, to możemy w podobny sposób oczyścić, sparzyć i obrać połowę pomarańczy. Ja porwałem się na taki eksperyment, co nie wpłynęło specjalnie na smak finalnego wyrobu, ale wyglądało za to bardzo fachowo. Plasterki wrzucamy do słoja i wyciskamy na sok wszystkie grejpruty (obrane i nieobrane).
Sok również wlewamy do słoja, a następnie wszystko zalewamy wódką wymieszaną ze spirytusem. Zakrywamy, odstawiamy w bezpieczne miejsce i przez około miesiąc dajemy czas składnikom, aby się lepiej poznały i wzajemnie przeszły swoim smakiem.
Po miesiącu cedzimy nalew przez sito i przelewamy go do większego naczynia. Grejpfrutowy alkohol zachowujemy do dalszej zabawy, a skrawki skórki wykorzystujemy wedle własnej fantazji. W dalszej kolejności robimy cukrowy syrop – w rondelku gotujemy wodę. wsypujemy cukier i dokładnie go rozpuszczamy. Tu istotna sprawa – jeśli użyjecie (jak ja) brązowego cukru, to wasz syrop również nabierze takiego koloru, a tym samym nada lekko ciemniejszy odcień nalewce. Jeśli jesteście normalni i nie lubicie udziwnień, to proponuję wykorzystać zwykły biały cukier. Po zagotowaniu syropu zostawiamy go do ostygnięcia.
Kiedy syrop się odpowiednio schłodzi, przelewamy go do uprzednio zrobionego nalewu. Całość dokładnie mieszamy i ewentualnie blendujemy. Tak pozyskaną miksturę następnie filtrujemy i przelewamy do butelek. Najlepiej będzie przefiltrować nalewkę najpierw przez gazę lub tkaninę w celu pozbycia się osadu z soku grejpfrutowego, a dopiero potem przelać trunek przez filtry do kawy dla uzyskania odpowiedniej klarowności.
Z podanych składników uzyskałem ok 1,75 l nalewki grejpfrutowej.