Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubicie stare przepisy, nalewka jabłkowa redukowana z pewnością przypadnie wam do gustu. To bardzo stary przepis, który jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Zdecydowanie warto poświęcić nieco czasu na przygotowanie tego domowego trunku, gdyż smakiem przebija inne, domowe nalewki.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 502
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 838
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 502
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 838
Składniki
Zacznij od przygotowania soku owocowego. Użyj do tego jabłek, najlepiej tych słodkich i kwaśnych. Wszystkie umyj, obierz, a także pozbądź się gniazd nasiennych. Z trzech kilogramów jabłek wyciśnij sok. Łącznie powinno być około 3 litrów. Pozostałe jabłka podziel na mniejsze części i odstaw, przydadzą się później.
Przelej sok do garnka z grubym dnem. Ustaw mały ogień i poczekaj aż całość się zredukuje. Musisz jednak uważać, aby sok się nie przypalił, wtedy będzie gorzki. Powstały syrop powinien mieć ciemny kolor.
W osobnym garnku zagotuj wodę i cukier. Zamieszaj w trakcie, aby składniki dokładnie się połączyły. Goździki przetrzyj w moździerzu. Połącz wraz z cynamonem. Dodaj do wody i cukru przygotowane przyprawy korzenne i gotuj przez 10 minut. Odstaw do przestudzenia.
Do dużego słoja przełóż owoce. Wlej przygotowany sok z jabłek, wymieszaną wodę z cukrem i przyprawami korzennymi, a także spirytus. Dodaj też sok z cytryny i wszystko wymieszaj. Tak przygotowaną nalewkę odstaw do ciepłego miejsca na około 6 tygodni. Po tym czasie trzeba przecedzić powstały syrop przez małe sitko lub gazę.
Rozlej alkohol do mniejszych naczyń i pozostaw w ciemnym miejscu na minimum 1 miesiąc. Ilość cukru można redukować, w zależności od tego, jak słodkie są jabłka.