Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka kresowa z czerwonych owoców

Nalewka kresowa z czerwonych owoców

Autor:

Przepisów i artykułów: 987 Ocena: 27083

Dodano:

Odsłon: 11523

Przepis na tę nalewkę znalazłam w starych, kulinarnych archiwach rodzinnych. Nalewkę przygotowujemy latem z dostępnych owoców sezonowych. Gotowa jest już po 5 tygodniach, jednak najbardziej smakuje zimą, po 4 - 5 miesiącach oczekiwania na konsumpcję, kiedy dzięki niej możemy rozkoszować się esencją smaku czerwonych owoców lata. Jeśli ochota na jej przygotowanie najdzie nas zimą, to śmiało możemy użyć czerwonych owoców mrożonych.

Składniki

  • 400 g truskawek
  • 100 g poziomek
  • 500 g wiśni
  • 500 g malin
  • 500 g czerwonych porzeczek
  • 1 kg cukru
  • 0,75 l spirytusu
  • 3 szklanki przegotowanej wody
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Nalewka kresowa z czerwonych owoców

Przygotowanie

  1. Truskawki i poziomki pozbawiamy szypułek. Wszystkie owoce dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie przekładamy je do dużego słoja. Owoce zalewamy ostudzoną, przegotowaną wodą oraz spirytusem. Słój szczelnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 3 tygodnie.

  2. Po tym czasie całość filtrujemy przez gazę lub specjalną bibułę, przelewamy do dużej butli, zasypujemy cukrem i ponownie odstawiamy na około 3 dni od czasu do czasu potrząsając butlą. Następnie całość ponownie przecedzamy, rozlewamy do butelek, zamykamy i odstawiamy nalewkę, aby dojrzała (około 2 tygodnie).

    Życzę smacznego! ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 15 grudnia 2015 Właśnie kolor cudowny, a że pięknie zaprezentowana to jak zwykle oczywiste :) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń