Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tę nalewkę znalazłam w starych, kulinarnych archiwach rodzinnych. Nalewkę przygotowujemy latem z dostępnych owoców sezonowych. Gotowa jest już po 5 tygodniach, jednak najbardziej smakuje zimą, po 4 - 5 miesiącach oczekiwania na konsumpcję, kiedy dzięki niej możemy rozkoszować się esencją smaku czerwonych owoców lata. Jeśli ochota na jej przygotowanie najdzie nas zimą, to śmiało możemy użyć czerwonych owoców mrożonych.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11689
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11689
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Składniki
Truskawki i poziomki pozbawiamy szypułek. Wszystkie owoce dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie przekładamy je do dużego słoja. Owoce zalewamy ostudzoną, przegotowaną wodą oraz spirytusem. Słój szczelnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 3 tygodnie.
Po tym czasie całość filtrujemy przez gazę lub specjalną bibułę, przelewamy do dużej butli, zasypujemy cukrem i ponownie odstawiamy na około 3 dni od czasu do czasu potrząsając butlą. Następnie całość ponownie przecedzamy, rozlewamy do butelek, zamykamy i odstawiamy nalewkę, aby dojrzała (około 2 tygodnie). Życzę smacznego! ;)