Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka na owocach miechunki:

Nalewka na owocach miechunki:

Autor:

Przepisów i artykułów: 357 Ocena: 2918

Dodano:

Odsłon: 1119

Owoce miechunki zwane też "złotą jagodą" są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Kieliszek nalewki na tych owocach może zapobiec jesiennym przeziębieniom. Wzmocni stawy i kości. Pomoże w bólach reumatycznych. Uszczelni naczynia krwionośne. Poprawi wzrok.

Składniki

  • 2 szklanki dobrze wybarwionych i miękkich owców miechunki
  • 3-litrowy szklany słój
  • 2 litry wódki
  • 1 szklanka przegotowanej , zimnej wody
  • 6 łyżek cukru (można dać więcej, jeśli lubimy słodsze nalewki)
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Owoce miechunki obrać z osłonek, umyć , każdą przekroić na dwie, trzy części , umieścić w szklanym słoiku i zalać alkoholem. Ustawić na parapecie .
    Po tygodniu owoce opadną na dno słoja.
    Zlać alkohol. Owoce nie nadają się do niczego, więc musimy je wyrzucić.
    Zagotować wodę z cukrem, ostudzić.
    Połączyć z odlanym alkoholem.
    Przelać do butelek. W każdej umieścić po kilka świeżych owoców by nalewka ładniej się prezentowała.
    Tę nalewkę robiłam po raz drugi . Tym razem nie na spirytusie ale na wódce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 23 października Owoce smaczne, w smaku przypominają troszkę agrest. Nalewka musi być smaczna, jeszcze z tych owoców nalewki nie robiłam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń