Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Według mnie to niekwestionowana królowa wszystkich nalewek !!!
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 397
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1784
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 353
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 397
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1784
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 353
Składniki
Dojrzałe, zebrane późną jesienią, pigwy dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki.
Pokrojoną w plasterki pigwę wrzucamy do słoja i zalewamy wódką. Odstawiamy na 6 tygodni.
Po upływie 6 tygodni zlewamy nalewkę, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy słoik na kolejne 2 tygodnie. W tym czasie cukier powinien się rozpuścić.
Po dwóch tygodniach do owoców z syropem wlewamy nalewkę i spirytus. Odstawiamy na kolejne 3 tygodnie.
Teraz zlewamy gotową już nalewkę z owoców i pozostawiamy w słoju aż do opadnięcia osadu i wyklarowania.. Pozostałe owoce możemy odłożyć do słoiczków i używać jako dodatku do herbaty.
Jeżeli nasza nalewka się nam już pięknie wyklarowała, zlewamy ją do butelek i leżakujemy cierpliwie przez 2-3 miesiące. Wasze zdrowie !!!