Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Według mnie to niekwestionowana królowa wszystkich nalewek !!!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22718
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15081
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4824
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45234
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 700
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22718
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15081
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4824
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45234
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 700
Składniki
Dojrzałe, zebrane późną jesienią, pigwy dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki.
Pokrojoną w plasterki pigwę wrzucamy do słoja i zalewamy wódką. Odstawiamy na 6 tygodni.
Po upływie 6 tygodni zlewamy nalewkę, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy słoik na kolejne 2 tygodnie. W tym czasie cukier powinien się rozpuścić.
Po dwóch tygodniach do owoców z syropem wlewamy nalewkę i spirytus. Odstawiamy na kolejne 3 tygodnie.
Teraz zlewamy gotową już nalewkę z owoców i pozostawiamy w słoju aż do opadnięcia osadu i wyklarowania.. Pozostałe owoce możemy odłożyć do słoiczków i używać jako dodatku do herbaty.
Jeżeli nasza nalewka się nam już pięknie wyklarowała, zlewamy ją do butelek i leżakujemy cierpliwie przez 2-3 miesiące. Wasze zdrowie !!!