Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna nalewka, smakuje dopiero po minimum 6 miesiącach, ale po dwóch latach jest idealna. Naprawdę, warto jest przechowywać nalewki jak najdłużej, smak mają wtedy nie do opisania.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15432
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4628
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 294
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2750
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4952
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15432
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4628
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 294
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2750
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4952
Składniki
Truskawki przebrać dokładnie wypłukać i osuszyć na sicie i pokroić na połówki. Cytrynę wyszorować, zetrzeć tylko żółtą część skóry i wraz z umytymi i pokrojonymi w ćwiartki lub w plastry limonkami umieścić w słoju 5 litrowym, warstwami, warstwa truskawek, parę plasterków limonki, wiórki ze skórki cytryny i cukier i tak robić warstwy do końca. Pozostawić na dobę aż truskawki puszczą sok, a następnie zalać wszystko rozcieńczonym spirytusem. Po upływie 4 do 6 tygodni nalewkę zlać do gąsiora i umieścić w chłodnej piwnicy, aż do całkowitego sklarowania. Truskawki można wykorzystać do lodów lub do ciast. Na zdrowie !!!