Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta idą, więc czas na nastawienie okolicznościowej nalewki
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3899
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 753
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3899
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 753
Składniki
Do miodu dodajemy 500 ml spirytusu i dokładnie mieszamy przy użyciu blendera.
Pomarańcze dokładnie myjemy, sparzamy i kroimy w plastry.
Do wysokiego słoja wrzucamy wszystkie bakalie i przyprawy, na wierzchu układamy plastry pomarańczy, zalewamy spirytusem i miodem, szczelnie przykrywamy i ostawiamy na 10 tygodni.
Na kilka dni przed świętami zlewamy nalewkę przez gazę i rozlewamy do butelek. Odstawiamy jeszcze do leżakowania.
Najlepiej smakuje rok później, ale tylko raz, przez roztargnienie, zachowała się u nas jedna butelka na kolejny rok... Smacznego !!!