Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka truskawkowa

Nalewka truskawkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2190 Ocena: 48586

Dodano:

Odsłon: 5153

Tym razem postawiliśmy na wersję korzenną.

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 200 g cukru
  • 1 laska kory cynamonu
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 2 goździki
  • 250 ml wody
  • 250 m spirytusu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przekładamy do słoika, zasypujemy cukrem i dodajemy przyprawy.
    Słoik umieszczamy w nasłonecznionym miejscu.
    Po 4 dniach dolewamy przegotowaną, schłodzoną wodę, oraz spirytus. Słoik umieszczamy w zacienionym miejscu.
    Po 5 dniach nalewkę przecedzamy przez gazę, przelewamy do butelek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 16 sierpnia 2016 To nie jest nalewka, to jest jakby co WÓDKA TRUSKAWKOWA. Nalewki w inny sposób się przyrządza. Najpierw jest proces maceracji, później zlewamy nalew wytrawny a owoce zasypujemy cukrem na okres określony przepisem. Po tym okresie zlewamy nalew słodki i mieszamy go z nalewem wytrawnym, filtrujemy i odstawiamy na minimum pół roku do dojrzewania nalewki w ciemne chłodne miejsce (piwnica itp...)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 08 lipca 2016 U mnie ciężko się przebić z wersją korzenną czegokolwiek, ale czasami próbuję ;) super naleweczka :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń