Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego niż usiąść w chłodny, zimowy wieczór przy kominku i rozgrzać się domową nalewką. Robię różne smaki – malinowe, cytrynowe, imbirowe. Od zeszłego roku również nalewkę truskawkową. Ma wspaniały kolor i cudowny zapach. Przepis zaczerpnięty ze strony Kulinarne Szaleństwa Margarytki.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1101
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 221
Polecam.
Odsłon: 1138
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1101
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 221
Polecam.
Odsłon: 1138
Składniki
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na kawałki. Przekładamy do słoja przesypując je 200 g cukru (resztę cukru wykorzystamy do syropu). Słoik zakręcamy i zostawiamy na 24 godziny w ciepłym, słonecznym miejscu. W trakcie tego czasu wstrząsamy kilkakrotnie słoikiem, by truskawki puściły sok, a cukier się rozpuścił. Następnie do słoja wlewamy wódkę i spirytus, zakręcamy i odstawiamy na 7 dni w ciemne miejsce.
Po 7 dniach zlewamy nalewkę. W sporym garnku zagotowujemy 150 ml wody z pozostałym (300 g) cukrem i gotujemy chwilę, aż cukier się rozpuści a syrop zacznie lekko gęstnieć. Zostawiamy do przestudzenia. Wlewamy sok z cytryny, a następnie powoli zlaną nalewkę cały czas mieszając (nalewkę do syropu, a nie odwrotnie). Dokładnie mieszamy, filtrujemy przez gęsto złożoną gazę i rozlewamy do butelek, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na kilka miesięcy, aby nalewka dojrzała. Z przepisu wyszło 1,7 litra nalewki, ale wszystko zależy od tego jak soczyste są truskawki.