Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego niż usiąść w chłodny, zimowy wieczór przy kominku i rozgrzać się domową nalewką. Robię różne smaki – malinowe, cytrynowe, imbirowe. Od zeszłego roku również nalewkę truskawkową. Ma wspaniały kolor i cudowny zapach. Przepis zaczerpnięty ze strony Kulinarne Szaleństwa Margarytki.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16817
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 95
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 313
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 834
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23658
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16817
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 95
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 313
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 834
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23658
Składniki
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na kawałki. Przekładamy do słoja przesypując je 200 g cukru (resztę cukru wykorzystamy do syropu). Słoik zakręcamy i zostawiamy na 24 godziny w ciepłym, słonecznym miejscu. W trakcie tego czasu wstrząsamy kilkakrotnie słoikiem, by truskawki puściły sok, a cukier się rozpuścił. Następnie do słoja wlewamy wódkę i spirytus, zakręcamy i odstawiamy na 7 dni w ciemne miejsce.
Po 7 dniach zlewamy nalewkę. W sporym garnku zagotowujemy 150 ml wody z pozostałym (300 g) cukrem i gotujemy chwilę, aż cukier się rozpuści a syrop zacznie lekko gęstnieć. Zostawiamy do przestudzenia. Wlewamy sok z cytryny, a następnie powoli zlaną nalewkę cały czas mieszając (nalewkę do syropu, a nie odwrotnie). Dokładnie mieszamy, filtrujemy przez gęsto złożoną gazę i rozlewamy do butelek, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na kilka miesięcy, aby nalewka dojrzała. Z przepisu wyszło 1,7 litra nalewki, ale wszystko zależy od tego jak soczyste są truskawki.