Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z dyni z dodatkiem kumkwatu to wyjątkowy przepis na domowej roboty alkohol, który świetnie rozgrzeje w czasie mroźnych, jesiennych wieczór. To też doskonała propozycja na Święta Bożego Narodzenia. Całość jest słodko-pikantna, z dodatkiem orientalnych i wyrazistych smaków przełamanych nutą wanilii i karmelowej słodyczy. Nalewka przypadnie do gustu wszystkim domownikom, ale sprawdzi się też jako dodatek do ciast i deserów.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 482
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 821
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 482
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 821
Składniki
Dynię podziel na mniejsze kawałki i usuń pestki. Kumkwaty podziel na połówki lub ósemki.
W garnku umieść wodę i oba rodzaje cukru. Zagotuj je, cały czas mieszając. Dodaj dynię, kumkwaty, cynamon, goździki, kardamon, olejek pomarańczowy i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
Zmniejsz ogień do małego. Garnek przykryj i duś wszystko przez ok. 30 minut.
Do drugiego garnka wstaw duże sitko i przykryj je kilkoma warstwami gazy. Gotowy syrop z dyni wlej do sitka i zostaw. Płyn musi samodzielnie przepłynąć, bez dotykania. Może to zająć nawet 15-20 minut. Po tym czasie delikatnie naciśnij na dynię z kumkwatem, by odcisnąć pozostały w nich płyn.
Syrop dyniowy pozostaw do ostudzenia, a następnie dolej wódkę. Dokładnie wymieszaj.
Przelej nalewkę z dyni do czystych i wysterylizowanych butelek. Dobrze zakręć i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na co najmniej 3 dni.
Nalewka zachowuje świeżość nawet do 3 miesięcy.