Napoje Przepis na:
Nalewka z pigwy i dzikiej róży

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2539
Dodano: 26.11.2014
Odsłon: 9163
Składniki
- 1 kg. pigwy
- 70 dag dzikiej róży
- 1 litr wódki
- 1 liter spirytusu
- garść rodzynek
- kilka goździków
- skórka z jednej pomarańczy
- ok 1/2 litra miodu
> 6 os. | > 60 min | średnie | drogie |
Przygotowanie
-
Owoce pigwy przekroić, wyciąć pestki, pokroić na małe kawałki, wsypać do słoja, dodać oczyszczoną z szypułek różę. Wsypać goździki i rodzynki. wszystko zalać alkoholem, zostawić na ok. 2-3 tygodnie.
Po tym czasie odcedzić alkohol. Owoce zalać miodem, dodać startą skórkę z pomarańczy i tak trzymać od 1-2 tygodni, często potrząsając. Esencję , która powstanie, połączyć z alkoholem. Nalewkę odstawić na dwa miesiące.
Komentarze do przepisu (0)