Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz przepisów na nalewki, które mogą wspomóc Cię w okresie jesienno-zimowym, to jest jedna z nich. Rokitnik wraz z alkoholem ma właściwości rozgrzewające, może pomóc także podczas dolegliwości żołądkowych. Zobacz, jak ją wykonać.
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 6898
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 145
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 75
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 169
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 6898
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 145
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 75
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 169
Składniki
Przed przygotowaniem nalewki, warto na 2 dni włożyć owoce do zamrażalnika i po tym czasie przystąpić do tworzenia alkoholu. Przygotuj również większy słoik z zakrętką, który będzie Ci potrzebny do nalewki.
Zebrane owoce rokitnika należy dokładnie umyj, pozbywając się z nich wszelkich zanieczyszczeń i zabrudzeń.
Owoce następnie przełóż do wcześniej przygotowanego słoja. Rokitniki należy przekładać warstwowo wraz z cukrem.
Całą zawartość zalej wódką i szczelnie zamknij słoik. Tak przygotowaną nalewkę należy umieścić w chłodnym oraz ciemnym miejscu na 4-5 miesięcy. Istotne jest, abyś co jakiś czas zamieszał słojem. Przyśpieszy to proces rozpuszczania cukru. Na samym początku warto o tym pamiętać i powtarzać codziennie. Później tę czynność wystarczy wykonywać co 3 dni.
Po upływie 5 miesięcy nalewkę należy przecedzić, oddzielając ciecz od owoców. Można to zrobić za pomocą gazy, sitka lub filtra do kawy.
Do nalewki należy dodać płynny miód i dokładnie wszystko wymieszać.
Roztwór możesz rozlać do mniejszych, przygotowanych wcześniej butelek. Butelki dokładnie zakręć i ponownie odłóż w ciemne i chłodne miejsce na pół roku, aby nalewka mogła dojrzewać. Po 6 miesiącach możesz rozkoszować się domową nalewką z rokitnika.