Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli jesteś amatorem domowych trunków, wypróbuj przepis na nalewkę z truskawek. Aby wyszła smaczna, wybierz dojrzałe, słodkie i aromatyczne truskawki. Pamiętaj, że nalewka będzie gotowa do picia po upływie 3 miesięcy, najlepiej jednak pozostawić ją na pół roku, a nawet rok leżakowania.
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35713
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1210
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1758
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6015
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35713
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1210
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1758
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6015
Składniki
Truskawki dokładnie umyj i osusz. Pozbądź się szypułek. Gotowe włóż do dużego słoika i zasyp cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 3 godziny.
Spirytus wymieszaj z wodą i zalej truskawki. Całość bardzo delikatnie wymieszaj i zakręć. Pozostaw w temperaturze pokojowej na miesiąc.
Po upływie 30 dni przelej powstały płyn do nowego słoika. Ponownie pozostaw w temperaturze pokojowej na miesiąc. Następnie przelej do butelek.
Po dwóch miesiącach nalewka powinna być klarowna bez osadu, jednak gotowa do spożycia będzie dopiero po 3 miesiącach leżakowania.