Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli jesteś amatorem domowych trunków, wypróbuj przepis na nalewkę z truskawek. Aby wyszła smaczna, wybierz dojrzałe, słodkie i aromatyczne truskawki. Pamiętaj, że nalewka będzie gotowa do picia po upływie 3 miesięcy, najlepiej jednak pozostawić ją na pół roku, a nawet rok leżakowania.
Wigilijne danie bez ości!
Odsłon: 519
Dzisiaj krokiety postne przygotowane z kiszoną kapustą i grzybami suszonymi....
Odsłon: 63
U mnie obowiązkowo w święta.
Odsłon: 690
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 145
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 111
Wigilijne danie bez ości!
Odsłon: 519
Dzisiaj krokiety postne przygotowane z kiszoną kapustą i grzybami suszonymi....
Odsłon: 63
U mnie obowiązkowo w święta.
Odsłon: 690
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 145
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 111
Składniki
Truskawki dokładnie umyj i osusz. Pozbądź się szypułek. Gotowe włóż do dużego słoika i zasyp cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 3 godziny.
Spirytus wymieszaj z wodą i zalej truskawki. Całość bardzo delikatnie wymieszaj i zakręć. Pozostaw w temperaturze pokojowej na miesiąc.
Po upływie 30 dni przelej powstały płyn do nowego słoika. Ponownie pozostaw w temperaturze pokojowej na miesiąc. Następnie przelej do butelek.
Po dwóch miesiącach nalewka powinna być klarowna bez osadu, jednak gotowa do spożycia będzie dopiero po 3 miesiącach leżakowania.