Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113041
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 417
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 757
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113041
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 417
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 757
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 571
Składniki
Wymyte i wydrylowane wiśnie włożyłam do słoja i przesypałam cukrem. Z mniejsza ilością cukru nalewka będzie bardziej wytrawna, a z większą- bardziej gęsta.
Zostawiłam wiśnie z cukrem tylko na jeden dzień aby trochę zmiękły a nie fermentowały. To ułatwia puszczanie przez nie soku. Dolałam destylat, użyłam destylatu z wina winogronowego- czyli grappy.
Teraz trzeba cierpliwie czekać około 6 tygodni. (To w kieliszku to nie jest gotowy produkt.) Potem można odlać wiśnie, jeśli nalewka jest zbytnio wytrawna, można zasypać wiśnie ponownie połową do szklanki cukru i gdy się rozpuści po paru dniach, można dolać do nalewki. Potem tylko czekanie, aż osad zbierze się na dnie i zciągnięcie wiśniówki z nad osadu rurką. Wiśnie można wykorzystać do ciast i deserów. Smacznego :)