Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka z żurawiny.

Nalewka z żurawiny.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1652 Ocena: 24524

Dodano:

Odsłon: 13881

Październik to sezon na zbiór żurawiny. Żurawina jest bardzo smacznym i zdrowym owocem, nadającym się nie tylko na przetwory ale i na zrobienie pysznej nalewki. Nalewka z owocu żurawiny jest bardzo smaczna i zdrowa.

Składniki

  • żurawina 1,5 kg (zamrozić na 2-3 dni)
  • alkohol 60 % 1,5 litra (1 litr spirytusu 95%+ 1 litr wody)
  • cukier 25-30 dag
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Nalewka z żurawiny.

Przygotowanie

  1. Owoce żurawiny przebieramy, czyścimy i myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i zamrażamy na 2-3 dni.

  2. Wymytą, zmrożoną żurawinę zalać alkoholem na 6 tygodni.

  3. Po 6 tygodniach zlewamy wytrawny nalew, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na miesiąc od czasu do czasu mieszamy słojem. Po miesiącu zlewamy słodki nalew, mieszamy z nalewem wcześniej zlanym i odstawiamy na 1 miesiąc.

  4. Po tym czasie filtrujemy i rozlewamy do butelek. Można próbować ale im starsza tym lepsza.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 02 października 2017 To musi super rozgrzewać jesienią i zimą ;)
Trzeba będzie wykorzystać przepis.
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń