Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Październik to sezon na zbiór żurawiny. Żurawina jest bardzo smacznym i zdrowym owocem, nadającym się nie tylko na przetwory ale i na zrobienie pysznej nalewki. Nalewka z owocu żurawiny jest bardzo smaczna i zdrowa.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 191
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 215
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1310
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 517
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 191
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 215
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1310
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 517
Składniki
Owoce żurawiny przebieramy, czyścimy i myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i zamrażamy na 2-3 dni.
Wymytą, zmrożoną żurawinę zalać alkoholem na 6 tygodni.
Po 6 tygodniach zlewamy wytrawny nalew, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na miesiąc od czasu do czasu mieszamy słojem. Po miesiącu zlewamy słodki nalew, mieszamy z nalewem wcześniej zlanym i odstawiamy na 1 miesiąc.
Po tym czasie filtrujemy i rozlewamy do butelek. Można próbować ale im starsza tym lepsza.