Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka ze śliwek jest rewelacyjna, robię ją co roku Celowo nie podaję proporcji, trzeba to dostosować do ilości, jakości śliwek i posiadanego słoja na nalewki. Poza tym jedni lubią słodszą nalewkę inni bardziej wytrawną... Tylko owoce muszą być super dojrzałe, wręcz przejrzałe.
duży słój, butelki, nakrętki/korki
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5653
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33621
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5653
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 947
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33621
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Składniki
Śliwki myję i pestkuję, kilkanaście zostawiam z pestkami. Wrzucam do słoja, dodaje kawałek kory cynamonu i kilkanaście goździków, zalewam alkoholem o mocy ok 60-70 % i 0,5 l rumu tak żeby były przykryte. Taki spirytus nalewkowy można kupić gotowy, jeśli mamy zwykły to trzeba go wcześniej rozrobić z wodą w odpowiedniej proporcji. Przykład: - jeśli masz 500 ml spirytusu 95% dodaj do niego 195 ml wody. Otrzymasz 679 ml 70% roztworu. - jeśli masz 500 ml spirytusu 96% dodaj do niego 200 ml wody. Otrzymasz 686 ml 70% roztworu. Odstawiam na minimum 1 miesiąc, staram się codziennie potrząsnąć słojem. Po tym czasie zlewam to co powstało (nazywa się to nalew I) i odstawiam w ciemne miejsce. Śliwki zasypuję cukrem i odstawiam także w ciemne miejsce na tak długo, aż cały cukier się rozpuści. Kiedy już cukier się rozpuści zlewam nalew II i łączę oba te nalewy w czystym słoju, czekam kilka dni aż naturalny osad opadnie na dno słoja i przelewam do butelek i odstawiam (zakopuję głęboko przed chętnymi ) znowu na ok. 3 m-ce i Na zdrowie!!