Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewki leśniczego

Nalewki leśniczego

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 191

Sprawdzony przepis na "Nalewki leśniczego"

Składniki

  • po 40 dag malin
  • jeżyn (ew. tarniny) i moreli
  • kawałek kory cynamonu (ok. 6 cm)
  • 2–3 gwiazdki anyżu
  • 2 –3 goździki
  • 3 niepełne szklanki cukru kandyzowanego
  • 9 szklanek czystej wódki (40 proc)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Owoce przebierz, opłucz. Rozsyp na ściereczce albo na papierowym ręczniku, poczekaj, aż wyschną. Każdy rodzaj owoców osobno zmiksuj z 1 szkl. cukru.

  2. Następnie masy owocowe przełóż do oddzielnych słoików. Do malin dodaj anyż, do jeżyn – cynamon, a do moreli – goździki. Wlej po 3 szkl. wódki i dobrze wymieszaj.

  3. Naczynia przykryj i odstaw na 4–6 tygodni w ciemne, ciepłe miejsce. Co jakiś czas potrząsaj słoikami.

  4. Następnie płyn zlej i przecedź przez czystą ściereczkę albo papierowy filtr do kawy.

  5. Gotową nalewkę przelej do butelek. Szczelnie zakręć. Odstaw na min. 3 miesiące.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń