Propozycja na zdrowy, orzeźwiający i lekki kefir ogórkowy z wyraźną nutą koperku. Dobrze sprawdzi się jako samodzielna przekąska lub koktajl wzmacniający po treningu.
Orzeźwiający napój ogórkowy
Składniki
- 4 ogórki gruntowe
- 300 ml kefiru
- 1,5 łyżeczki koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1 czubata łyżeczka miodu akacjowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
- sól
Składniki
- 4 ogórki gruntowe
- 300 ml kefiru
- 1,5 łyżeczki koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1 czubata łyżeczka miodu akacjowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
- sól

Etapy przygotowania
Ogórki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (razem ze skórką), posypujemy solą i odstawiamy. Kiedy ogórki puszczą wodę, dobrze je odciskamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i miksujemy do momentu wytworzenia gładkiej masy. Następnie dodajemy miód, koperek, sok z cytryny oraz kefir i jeszcze raz wszystko miksujemy. Na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Schładzamy w lodówce. Życzę smacznego! :)
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 677
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 677



Składniki
- 4 ogórki gruntowe
- 300 ml kefiru
- 1,5 łyżeczki koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1 czubata łyżeczka miodu akacjowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
- sól
Ogórki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (razem ze skórką), posypujemy solą i odstawiamy. Kiedy ogórki puszczą wodę, dobrze je odciskamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i miksujemy do momentu wytworzenia gładkiej masy. Następnie dodajemy miód, koperek, sok z cytryny oraz kefir i jeszcze raz wszystko miksujemy. Na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Schładzamy w lodówce. Życzę smacznego! :)
Mniam, mniam. Pysznie i zdrowo.;)