Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pigwa jakoś przez nas niedoceniana ma więcej wit.C niż cytryna a nalewka -Pyszna i niezastąpiona na jesienno-zimowe wieczory dla amatorów naleweczek ... wersja dla niecierpliwych... Zawsze robię z dużej żółtej pigwy w tym roku od znajomej dostałam takie zdziczałe zielone postawiłam spróbować... Każdy robi po swojemu i najlepiej wypracować własne proporcje !!!
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Składniki
Cukier (wg uznania na mniej słodką ok. 1 kg na 1 kg owoców na bardziej słodką 1,5 kg ciężko określić bo robię wszystko na oko pigwa jest bardzo kwaśna ale pamiętajcie że zawsze można później dosłodzić) Spirytus ( można robić na wódce ale ja robię na spirytusie a później rozcieńczam wodą ilość zależy od ilości soku jaki nam wyjdzie i tego jak mocny trunek chcemy uzyskać)
1 KROK : 1.Pigwę szoruję parzę i myje dokładnie, kroję na ćwiartki lub mniejsze kawałki, gniazda nasienne wraz z nasionami wyrzucam. Do dużego słoja warstwami wsypuję kawałki pigwy i zasypuje cukrem i cukrem waniliowym. Całość odstawiam na kilka dni aż pigwa puści sok codziennie przemieszać potrząsać tak żeby cukier się rozpuścił a pigwa puściła sok.
2. KROK: 2.Sok zlewam a pozostałe owoce tłukę tłuczkiem w słoju i następnie wyciskam jeszcze przez czystą ściereczkę tak żeby mieć jak najwięcej soku.
3. KROK: 3.Następnie łączę sok ze spirytusem w pożądanych proporcjach ew. rozcieńczam wodą dodaję wanilię laskę jeśli chcę mieć bardziej waniliowy smak.
4. KROK: 4.Przelewam do czystych butelek i no cóż trzeba czekać co najmniej ok. 2 miesiące ale wiadomo im dłużej leży tym staje się mocniejsza i ciemniejsza.
PAMIĘTAJ: 5.Każdy robi po swojemu i najlepiej wypracować własne proporcje i sposób bo przecież wiśniówkę tez każdy robi po swojemu :D