Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 413
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1534
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8950
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 413
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1534
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8950
Składniki
Do odpowiednio dużego słoja trzeba włożyć gałązki piołunu i dziurawca, herbatę ekspresową, dodać pozostałe składniki i zalać alkoholem. Następnie słoik zamknąć, owinąć ściereczką zamoczoną we wrzątku i wstawić do gorącej wody (garnek na malu-malusieńkim ogniu) na około 2 godziny. Po wyjęciu słoika z wody trzeba usunąć herbatę.
Nalewkę odstawić na 7 dni, następnie przesączyć przez filtr (najlepiej taki do cedzenia mleka) i pozostawić do sklarowania. Zlać znad osadu, a osad przefiltrować. Piołunówka nie musi dojrzewać.