Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11419
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4968
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1184
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9978
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11419
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4968
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1184
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9978
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Składniki
Do odpowiednio dużego słoja trzeba włożyć gałązki piołunu i dziurawca, herbatę ekspresową, dodać pozostałe składniki i zalać alkoholem. Następnie słoik zamknąć, owinąć ściereczką zamoczoną we wrzątku i wstawić do gorącej wody (garnek na malu-malusieńkim ogniu) na około 2 godziny. Po wyjęciu słoika z wody trzeba usunąć herbatę.
Nalewkę odstawić na 7 dni, następnie przesączyć przez filtr (najlepiej taki do cedzenia mleka) i pozostawić do sklarowania. Zlać znad osadu, a osad przefiltrować. Piołunówka nie musi dojrzewać.