Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 721
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 157
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 433
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 721
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 157
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 433
Składniki
Do odpowiednio dużego słoja trzeba włożyć gałązki piołunu i dziurawca, herbatę ekspresową, dodać pozostałe składniki i zalać alkoholem. Następnie słoik zamknąć, owinąć ściereczką zamoczoną we wrzątku i wstawić do gorącej wody (garnek na malu-malusieńkim ogniu) na około 2 godziny. Po wyjęciu słoika z wody trzeba usunąć herbatę.
Nalewkę odstawić na 7 dni, następnie przesączyć przez filtr (najlepiej taki do cedzenia mleka) i pozostawić do sklarowania. Zlać znad osadu, a osad przefiltrować. Piołunówka nie musi dojrzewać.