Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Napoje
  • Piwo imbirowe
  • Napoje
  • Przepis na

Piwo imbirowe

20.07.2018 Odsłon: 5686
5.0 (10 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Aby przygotować domowe piwo imbirowe, napój znany z amerykańskich filmów oraz literatury – potrzebny jest starter, tzw. ginger bug, który opisuję oddzielnie. Poszukaj go na moim profilu! Piwo imbirowe to napój bezalkoholowy. Zwykle poddaje się go fermentacji do czasu, aż pojawią się pęcherzyki gazu, nie za długo, aby nie dopuścić do przekroczenia norm zawartości alkoholu. Napój może być dość pikantny lub łagodny – w tej drugiej postaci chętnie piją go dzieci.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!
Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Biała Góra

Ciasta Ciasto Biała Góra

Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 98534

do 60 min 60 min
111
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Apetyczne pierogi

Dania główne Apetyczne pierogi

Aromatyczna kapusta, pyszne pieczarki oraz suszone pomidory ,tworzą delikatny...

  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 2977

do 30 min 30 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Barszcz z fasolą

Zupy Barszcz z fasolą

To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Buraki
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1941

do 60 min 60 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Dania główne Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 5786

do 60 min 60 min
8
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Kotlety schabowe po parysku

Dania główne Kotlety schabowe po parysku

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Francuska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 5786

do 60 min 60 min
6
smaker
smaker
Śniadania

Racuchy z jabłkami na maślance

Śniadania Racuchy z jabłkami na maślance

Puszyste racuchy z jabłkami na maślance. Sprawdzą się na słodkie śniadanie lu...

  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 676

do 15 min 15 min
0
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Biała Góra

Ciasta Ciasto Biała Góra

Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 98534

do 60 min 60 min
111
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Apetyczne pierogi

Dania główne Apetyczne pierogi

Aromatyczna kapusta, pyszne pieczarki oraz suszone pomidory ,tworzą delikatny...

  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 2977

do 30 min 30 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Barszcz z fasolą

Zupy Barszcz z fasolą

To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Buraki
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1941

do 60 min 60 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Dania główne Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 5786

do 60 min 60 min
8
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Kotlety schabowe po parysku

Dania główne Kotlety schabowe po parysku

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Francuska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 5786

do 60 min 60 min
6
smaker
smaker
Śniadania

Racuchy z jabłkami na maślance

Śniadania Racuchy z jabłkami na maślance

Puszyste racuchy z jabłkami na maślance. Sprawdzą się na słodkie śniadanie lu...

  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 676

do 15 min 15 min
0
Smaker
REKLAMA
Smaker
Napoje
Smaker
Piwo imbirowe
Autor:
hajduczek-naturalnie
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • 40-120 g świeżego korzenia imbiru (im mniej imbiru, tym łagodniejszy w smaku napój, odpowiedni dla dzieci i smakowych wrażliwców
  • 375 g cukru (to jest około 1,5 szklanki cukru)
  • sok z 2 cytryn
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
1

Potrzebne są również następujące akcesoria: 5-litrowy lub nawet większy garnek ceramiczny albo słój, ewentualnie duża miska lub wiaderko plastikowe, przystosowane do kontaktu z żywnością, a także szmatka do przykrycia naczynia, ponadto plastikowe butelki po gazowanej wodzie mineralnej albo sprawdzone butelki szklane, najlepiej z zamknięciem porcelanowym z klamrą (sprawdzone, czyli nie wybuchające pod naciskiem gazu wytworzonego wewnątrz butelki), a jeszcze lepiej – butelki szampanowe,

2

Upewnij się, że starter (ginger bug) musuje. Dodaj łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj.

3

Zagotuj 2 litry wody, wrzuć do niej starty korzeń imbiru (ilość imbiru zależy od wybranej przez Ciebie wersji – od łagodnej do pikantnej – użyłam 95 g imbiru wraz ze skórką). Zmniejsz ogień.

4

Wywar imbirowy gotuj na najmniejszym palniku przez około pół godziny. Odcedź imbir, a do wywaru dodaj szczyptę soli oraz cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Dolej około 2 litry zimnej (odchlorowanej) wody, a gdy wywar trochę przestygnie – sok z cytryny. Łącznie powinno być około 4 litrów płynu.

5

Gdy płyn już osiągnie temperaturę pokojową (nie powinien mieć więcej niż 40 stopni) – zaszczep go odcedzonym starterem (ginger bugiem), wlewając po prostu płyn do naczynia z osłodzonym wywarem imbirowym. Na tę ilość napoju potrzebujesz około szklanki startera – uwzględnij to w fazie dokarmiania – pewna ilość startera powinna też zostać do dalszego namnażania ginger bugu.

6

Fermentuj w garnku/słoju/wiaderku (przykrytym szmatką) przez 24 godziny, nie na słońcu, ale w cieple. Mieszaj często.

7

Jeśli po upływie 24 godzin nie widzisz żadnego musowania – dodaj kilka plasterków świeżego imbiru i często mieszaj przez kolejny dzień lub dwa, aż napój zacznie musować, a na powierzchni pokaże się pianka.

8

Przelej do zakręcanych butelek, ale nie napełniaj ich całkiem – zostaw trochę miejsca na gaz. Butelki mogą być szklane, ale z całego serca i kilkuletniego doświadczenia polecam plastikowe butelki po wodzie mineralnej. Fermentuj napój w zamkniętych butelkach przez kilka dni. W cieple, ale nie na słońcu. Czasem wystarczy jeden dzień, czasem trzeba kilku dni – gdy Ginger Ale odpowiednio nasyci się gazem, należy wstawić butelki do lodówki. Od czasu do czasu trzeba upuścić nadmiar gazu z butelek, by ich nie rozsadził dwutlenek węgla.

9

I to już wszystko. Tajemnicze piwo imbirowe zostało odszyfrowane, rozpracowane i własnoręcznie zrobione – teraz nastał czas degustacji. Schłodzone piwo imbirowe otwieraj ostrożnie, stopniowo upuszczając nadmiar gazu – wówczas nie ucieknie z butelki w niekontrolowany sposób.

10

To idealny napój na gorące lato. Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki