Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Intensywne w smaku, orzeźwiające. Świetnie smakuje z lodem i plasterkami cytryny lub limonki.
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 222
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2326
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4437
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 91
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1498
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 222
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2326
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4437
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 91
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1498
Składniki
Wodę wymieszać z drożdżami, dodać cukier, sok z cytryny i imbir. Całość przelać do wysokiego słoika, przykryć gazą i przymocować gumką.
Każdego dnia przez tydzień starter należy "dokarmiać", dodając po łyżce cukru i startego imbiru.
Po tygodniu starter odcedzić. Przygotować butelki (szklane lub plastikowe) i wlewać płyn do połowy ich wysokości.
Następnie butelki dopełnić osłodzoną wodą (3-4 łyżki cukru na litr wody) do 3/4 wysokości. Szczelnie zamknąć.
Podczas fermentacji, która trwa od półtora do dwóch tygodni, piwo należy raz dziennie odgazować, otwierając ostrożnie butelki. Przez pierwsze kilka dni proces fermentacji przebiega dość gwałtownie, więc przy otwieraniu butelek trzeba uważać, żeby piwo nam nie "wybuchło".
Gotowy napój przechowywać w lodówce. Można dodatkowo dosłodzić go syropem cukrowym (według gustu).