Do góry

Napoje Przepis na:

piwo imbirowe (alkoholowe)

piwo imbirowe (alkoholowe)

Autor:

Przepisów i artykułów: 317 Ocena: 2555

Dodano:

Odsłon: 546

Intensywne w smaku, orzeźwiające. Świetnie smakuje z lodem i plasterkami cytryny lub limonki.

Składniki

  • STARTER:
  • ciepła woda - 2,5 szklanki
  • drożdże winne - 1,5 łyżeczki
  • cukier - 2 łyżki (dałam brązowy, stąd kolor piwa)
  • świeży starty imbir - 1 łyżka
  • sok z cytryny - około pół szklanki
  • DODATKOWO:
  • cukier i tarty imbir na dokarmianie startera
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
piwo imbirowe (alkoholowe)

Przygotowanie

  1. Wodę wymieszać z drożdżami, dodać cukier, sok z cytryny i imbir. Całość przelać do wysokiego słoika, przykryć gazą i przymocować gumką.

  2. Każdego dnia przez tydzień starter należy "dokarmiać", dodając po łyżce cukru i startego imbiru.

  3. Po tygodniu starter odcedzić. Przygotować butelki (szklane lub plastikowe) i wlewać płyn do połowy ich wysokości.

  4. Następnie butelki dopełnić osłodzoną wodą (3-4 łyżki cukru na litr wody) do 3/4 wysokości. Szczelnie zamknąć.

  5. Podczas fermentacji, która trwa od półtora do dwóch tygodni, piwo należy raz dziennie odgazować, otwierając ostrożnie butelki. Przez pierwsze kilka dni proces fermentacji przebiega dość gwałtownie, więc przy otwieraniu butelek trzeba uważać, żeby piwo nam nie "wybuchło".

  6. Gotowy napój przechowywać w lodówce. Można dodatkowo dosłodzić go syropem cukrowym (według gustu).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń