Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Intensywne w smaku, orzeźwiające. Świetnie smakuje z lodem i plasterkami cytryny lub limonki.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 507
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16763
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 472
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 507
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16763
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 472
Składniki
Wodę wymieszać z drożdżami, dodać cukier, sok z cytryny i imbir. Całość przelać do wysokiego słoika, przykryć gazą i przymocować gumką.
Każdego dnia przez tydzień starter należy "dokarmiać", dodając po łyżce cukru i startego imbiru.
Po tygodniu starter odcedzić. Przygotować butelki (szklane lub plastikowe) i wlewać płyn do połowy ich wysokości.
Następnie butelki dopełnić osłodzoną wodą (3-4 łyżki cukru na litr wody) do 3/4 wysokości. Szczelnie zamknąć.
Podczas fermentacji, która trwa od półtora do dwóch tygodni, piwo należy raz dziennie odgazować, otwierając ostrożnie butelki. Przez pierwsze kilka dni proces fermentacji przebiega dość gwałtownie, więc przy otwieraniu butelek trzeba uważać, żeby piwo nam nie "wybuchło".
Gotowy napój przechowywać w lodówce. Można dodatkowo dosłodzić go syropem cukrowym (według gustu).