Intensywne w smaku, orzeźwiające. Świetnie smakuje z lodem i plasterkami cytryny lub limonki.
piwo imbirowe (alkoholowe)
Składniki
- STARTER:
- ciepła woda - 2,5 szklanki
- drożdże winne - 1,5 łyżeczki
- cukier - 2 łyżki (dałam brązowy, stąd kolor piwa)
- świeży starty imbir - 1 łyżka
- sok z cytryny - około pół szklanki
- DODATKOWO:
- cukier i tarty imbir na dokarmianie startera
Składniki
- STARTER:
- ciepła woda - 2,5 szklanki
- drożdże winne - 1,5 łyżeczki
- cukier - 2 łyżki (dałam brązowy, stąd kolor piwa)
- świeży starty imbir - 1 łyżka
- sok z cytryny - około pół szklanki
- DODATKOWO:
- cukier i tarty imbir na dokarmianie startera

Etapy przygotowania
Wodę wymieszać z drożdżami, dodać cukier, sok z cytryny i imbir. Całość przelać do wysokiego słoika, przykryć gazą i przymocować gumką.
Każdego dnia przez tydzień starter należy "dokarmiać", dodając po łyżce cukru i startego imbiru.
Po tygodniu starter odcedzić. Przygotować butelki (szklane lub plastikowe) i wlewać płyn do połowy ich wysokości.
Następnie butelki dopełnić osłodzoną wodą (3-4 łyżki cukru na litr wody) do 3/4 wysokości. Szczelnie zamknąć.
Podczas fermentacji, która trwa od półtora do dwóch tygodni, piwo należy raz dziennie odgazować, otwierając ostrożnie butelki. Przez pierwsze kilka dni proces fermentacji przebiega dość gwałtownie, więc przy otwieraniu butelek trzeba uważać, żeby piwo nam nie "wybuchło".
Gotowy napój przechowywać w lodówce. Można dodatkowo dosłodzić go syropem cukrowym (według gustu).

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 97

Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 1228

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 196
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 97

Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 1228

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 196



Składniki
- STARTER:
- ciepła woda - 2,5 szklanki
- drożdże winne - 1,5 łyżeczki
- cukier - 2 łyżki (dałam brązowy, stąd kolor piwa)
- świeży starty imbir - 1 łyżka
- sok z cytryny - około pół szklanki
- DODATKOWO:
- cukier i tarty imbir na dokarmianie startera
Wodę wymieszać z drożdżami, dodać cukier, sok z cytryny i imbir. Całość przelać do wysokiego słoika, przykryć gazą i przymocować gumką.
Każdego dnia przez tydzień starter należy "dokarmiać", dodając po łyżce cukru i startego imbiru.
Po tygodniu starter odcedzić. Przygotować butelki (szklane lub plastikowe) i wlewać płyn do połowy ich wysokości.
Następnie butelki dopełnić osłodzoną wodą (3-4 łyżki cukru na litr wody) do 3/4 wysokości. Szczelnie zamknąć.
Podczas fermentacji, która trwa od półtora do dwóch tygodni, piwo należy raz dziennie odgazować, otwierając ostrożnie butelki. Przez pierwsze kilka dni proces fermentacji przebiega dość gwałtownie, więc przy otwieraniu butelek trzeba uważać, żeby piwo nam nie "wybuchło".
Gotowy napój przechowywać w lodówce. Można dodatkowo dosłodzić go syropem cukrowym (według gustu).