Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno rozgrzewająca, słodka i po prostu przepyszna. Taka jest pumpkin spice latte, czyli dyniowa kawa z bitą śmietaną i przyprawami korzennymi. To idealny napój na chłodne, jesienne poranki. Dodaje energii i pobudza organizm do działania.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5308
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 406
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5308
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 406
Składniki
Do niewielkiego garnka wlej wodę i dodaj pokrojoną dynię (bez skórki i pestek). Wsyp przyprawy i zamieszaj całość. Zagotuj wodę ze składnikami, nałóż pokrywkę na naczynie i na niewielkim ogniu gotuj przez 10 minut.
Po tym czasie dynia powinna być miękka. Odstaw miksturę na chwilę do lekkiego wystygnięcia i dodaj miodu. Zblenduj całość na gładką masę.
Zaparz kawę. W osobnym naczyniu podgrzej mleko i dodaj na końcu pulpę dyniową, aby również stała się ciepła. Trzymaj minutę, mieszając. Następnie przelej do dużego kubka espresso, zalej powstałą miksturą i zamieszaj. Na wierzchu ozdób bitą śmietaną i opcjonalnie cynamonem lub kakao.
Jeśli zależy Ci na warstwowej kawie latte, najpierw zaparz kawę i dodaj spienione mleko. Na końcu zalej całość podgrzaną dyniową pulpą. Na wierzchu również udekoruj bitą śmietaną i korzennymi przyprawami. Pumpkin spice latte gotowe!