Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ratafia to nalewka wieloowocowa o bardzo intensywnym smaku sezonowych owoców. Można ją przygotowywać na wiele sposobów, nie tylko z przedstawionych tu owoców, ale także z innych, ulubionych. Cechuje się bardzo długim czasem przygotowywania i leżakowania, ale dzięki czemu zyskuje nie tylko na smaku, ale także na mocy. To właśnie dojrzewanie owoców jest tu kluczowe. Ratafia to staropolska nalewka, która należy do bardzo słodkich alkoholi i od wieków była przyrządzana z owoców, które akurat pojawiły się w ogrodzie.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 582
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11806
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 582
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11806
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13497
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2749
Składniki
Tę nalewkę przygotowuj ze świeżych owoców – czas przygotowania wynosi aż 4 miesiące: od czerwca do września. Pierwszymi owocami są truskawki i to od nich zacznij wykonywanie ratafii.
Owoce dokładnie umyj, usuń szypułki i nasiona.
Wrzuć je do gąsiora lub dużego, zakręcanego słoja. Zasyp je łyżką cukru i zalej 300 ml wódki. Słoik zakręć i odstaw w ciepłe, słoneczne miejsce.
Wraz z pojawianiem się kolejnych owoców sezonowych, powtarzaj procedurę, dokładając kolejną warstwę owoców i cukru. Na końcu będą winogrona, które pojawią się we wrześniu.
Po dołożeniu winogron odczekaj 3 tygodnie. Po tym czasie ratafię można przecedzić przez gazę i przelać do butelek.
Nalewka potrzebuje jeszcze minimalnie 3 tygodni na dojrzenie, ale najlepiej ze spożyciem wstrzymać się nawet pół roku.