Do góry

Napoje Przepis na:

Smorodinówka kresowa czyli nalewka z czarnej porzeczki

Smorodinówka kresowa  czyli  nalewka z czarnej porzeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 3415

Dodano:

Odsłon: 14356

Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na smorodinówkę kresową, czyli nalewkę z czarnej porzeczki, którą zrobiłam w ubiegłym roku. Jest bardzo aromatyczna i smaczna. Jeśli ktoś lubi domowe nalewki i alkohole własnej produkcji, to zachęcam do skorzystania z tego przepisu.

Składniki

  • 2 litry czarnej porzeczki
  • wódka 45%
  • 3 goździki
  • 2 laski wanilii
  • kawałek kory cynamonu
  • cukier ( 2 szklanki )
  • 3 łyżki miodu kwiatowego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Smorodinówka kresowa czyli nalewka z czarnej porzeczki

Przygotowanie

  1. Porzeczki obieramy z ogonków i szypułek, wkładamy do dużego słoja i lekko miażdżymy

  2. Do porzeczek dodajemy goździki, 2 rozcięte laski wanilii i ok 2 - 3 cm kory cynamonowej

  3. Wszystko zalewamy wódką, tak aby zakryła owoce

  4. Słój zamykamy i kładziemy w ciepłym / słonecznym miejscu na 2 miesiące często z nim wstrząsając

  5. o tym czasie płyn zlewamy, a owoce zasypujemy cukrem z dodatkiem miodu. Odstawiamy na tydzień. Wstrząsamy od czasu do czasu

  6. Gdy cukier się rozpuści zlewamy syrop z owoców, łączymy z wcześniej zlaną nalewką i filtrujemy przez gazę/ filtry do kawy etc

  7. Zlewamy do gąsiorka lub butelek i odstawiamy przynajmniej na pół roku

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 26 lipca Dziękujemy za podzielenie się regionalnym, tradycyjnym przysmakiem :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń