Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na smorodinówkę kresową, czyli nalewkę z czarnej porzeczki, którą zrobiłam w ubiegłym roku. Jest bardzo aromatyczna i smaczna. Jeśli ktoś lubi domowe nalewki i alkohole własnej produkcji, to zachęcam do skorzystania z tego przepisu.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 718
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 607
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 376
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3532
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 718
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 607
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 376
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3532
Składniki
Porzeczki obieramy z ogonków i szypułek, wkładamy do dużego słoja i lekko miażdżymy
Do porzeczek dodajemy goździki, 2 rozcięte laski wanilii i ok 2 - 3 cm kory cynamonowej
Wszystko zalewamy wódką, tak aby zakryła owoce
Słój zamykamy i kładziemy w ciepłym / słonecznym miejscu na 2 miesiące często z nim wstrząsając
o tym czasie płyn zlewamy, a owoce zasypujemy cukrem z dodatkiem miodu. Odstawiamy na tydzień. Wstrząsamy od czasu do czasu
Gdy cukier się rozpuści zlewamy syrop z owoców, łączymy z wcześniej zlaną nalewką i filtrujemy przez gazę/ filtry do kawy etc
Zlewamy do gąsiorka lub butelek i odstawiamy przynajmniej na pół roku