Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na smorodinówkę kresową, czyli nalewkę z czarnej porzeczki, którą zrobiłam w ubiegłym roku. Jest bardzo aromatyczna i smaczna. Jeśli ktoś lubi domowe nalewki i alkohole własnej produkcji, to zachęcam do skorzystania z tego przepisu.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1270
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 43
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1288
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 223
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1270
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 43
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1288
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 223
Składniki
Porzeczki obieramy z ogonków i szypułek, wkładamy do dużego słoja i lekko miażdżymy
Do porzeczek dodajemy goździki, 2 rozcięte laski wanilii i ok 2 - 3 cm kory cynamonowej
Wszystko zalewamy wódką, tak aby zakryła owoce
Słój zamykamy i kładziemy w ciepłym / słonecznym miejscu na 2 miesiące często z nim wstrząsając
o tym czasie płyn zlewamy, a owoce zasypujemy cukrem z dodatkiem miodu. Odstawiamy na tydzień. Wstrząsamy od czasu do czasu
Gdy cukier się rozpuści zlewamy syrop z owoców, łączymy z wcześniej zlaną nalewką i filtrujemy przez gazę/ filtry do kawy etc
Zlewamy do gąsiorka lub butelek i odstawiamy przynajmniej na pół roku