Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na smorodinówkę kresową, czyli nalewkę z czarnej porzeczki, którą zrobiłam w ubiegłym roku. Jest bardzo aromatyczna i smaczna. Jeśli ktoś lubi domowe nalewki i alkohole własnej produkcji, to zachęcam do skorzystania z tego przepisu.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 170
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 866
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3991
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 20014
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 170
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 866
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3991
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 20014
Składniki
Porzeczki obieramy z ogonków i szypułek, wkładamy do dużego słoja i lekko miażdżymy
Do porzeczek dodajemy goździki, 2 rozcięte laski wanilii i ok 2 - 3 cm kory cynamonowej
Wszystko zalewamy wódką, tak aby zakryła owoce
Słój zamykamy i kładziemy w ciepłym / słonecznym miejscu na 2 miesiące często z nim wstrząsając
o tym czasie płyn zlewamy, a owoce zasypujemy cukrem z dodatkiem miodu. Odstawiamy na tydzień. Wstrząsamy od czasu do czasu
Gdy cukier się rozpuści zlewamy syrop z owoców, łączymy z wcześniej zlaną nalewką i filtrujemy przez gazę/ filtry do kawy etc
Zlewamy do gąsiorka lub butelek i odstawiamy przynajmniej na pół roku