Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sok możemy dodawać do herbaty lub rozcieńczyć w szklance wody i wypić. Picie soku z czarnego bzu szczególnie polecane jest podczas przeziębień oraz w okresie zimowym na wzmocnienie organizmu na infekcje.
Garnek z grubym dnem, drewniana pałka, gęste sitko, chochla, lejek, łyżka stołowa, małe słoiczki.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27121
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27121
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Składniki
Owoce czarnego bzu płuczemy, odrywamy z gałązek, odważamy 2 kg, wsypujemy do garnka najlepiej z grubym dnem, tłuczemy tłuczkiem. Garnek stawiamy na ogień, wlewamy wodę , zagotowujemy. Gotujemy przez 20 minut od czasu do czasu mieszając.
Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Teraz przecieramy przez gęste sitko. Resztki owoców wyrzucamy, sok stawiamy na ogień w garnku, dodajemy cukier, mieszamy i zagotowujemy. Pod koniec wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryn.
Garnek zdejmujemy z ognia, gorący sok rozlewamy do małych słoiczków. Słoiczki szczelnie zamykamy wieczkami i pasteryzujemy przez 10 minut w temperaturze 85 C. Sok przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu najlepiej nie dłużej niż rok.
Życzę zdrowia !