Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sok ten zawiera dużo łatwo przyswajalnej przez nas organizm witaminy C, jest doskonały do herbaty. Pomoże nam on w okresie zimowym zabezpieczyć się przed przeziębieniem lub grypą , a gdy już zachorujemy skróci on okres choroby. Dzika róża posiada właściwości wzmacniająco - regenerujące, dlatego pomoże przywrócić nam utracone siły. Sok z dzikiej róży polecany jest osobą w podeszłym wieku, którzy są wyczerpani długotrwałymi chorobami. Regularne spożywanie przez te osoby przetworów z dzikiej róży, pomoże znacznie wzmocnić ich organizm.
Garnek z grubym dnem, drewniana łyżka, nożyk, słoiki, łyżka stołowa, chochla, lejek, gaza
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 650
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1598
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...
Odsłon: 27810
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 650
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1598
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...
Odsłon: 27810
Składniki
Owoce dzikiej róży płuczemy, osuszamy ( suche będzie nam wygodniej oczyszczać i przekrawać ), ucinamy zeschłe kwiatostany, przekrawamy na połówki. Wsypujemy go garnka najlepiej z grubym dnem, zalewamy wodą tak, aby wszystkie owoce były nią przykryte ( ja użyłem 6 szklanek wody ). Garnek stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około pół godziny, często mieszamy. owoce nie mogą się zbytnio gotować, mają tylko lekko mrugać ( w temperaturze około 85-90 C ). Pod koniec gotowania dodajemy cukier, mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy, pamiętając o mieszaniu drewnianą łyżką. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Najlepiej jest odstawić na noc.
Po tym czasie podgrzewamy całość na ogniu, a następnie gorące owoce przecedzamy przez gęste sitko. Wyciskamy resztki soku z owoców, możemy to zrobić np. drewnianą pałką . otrzymany płyn filtrujemy przez gazę złożoną we dwoje lub lniane płótno. Gotowy sok rozlewamy do czystych słoiczków, szczelnie zamykamy wieczkami. Pasteryzujemy przez około 10-15 minut od momentu gdy woda osiągnie temperaturę 85 C. Sok przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Z tej porcji wyjdzie nam około 5-6 małych słoiczków.