Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Myślę, że jeśli przygotujecie ją na dniach to do Świat będzie na pewno odpowiednio mocna i aromatyczna.
Przepis na to ciasto zaczerpnęłam z programu Gordona Ramsaya. Podobno zawsze...
Odsłon: 45
Sałatkę te można użyć do obiadu albo urozmaicić różnymi dodatkami, np. plastr...
Odsłon: 6733
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 979
Przepis na to ciasto zaczerpnęłam z programu Gordona Ramsaya. Podobno zawsze...
Odsłon: 45
Sałatkę te można użyć do obiadu albo urozmaicić różnymi dodatkami, np. plastr...
Odsłon: 6733
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 979
Składniki
Śliwki myjemy, wycieramy i pozbywamy się pestek. Wrzucamy je do naczynia ( ja użyłam 3 l słoika, dzięki czemu wygodnie mogłam je mieszać) i zalewamy wymieszaną wódką ze spirytusem. Odstawiamy na około 1 tydzień, codziennie mieszając.
Po tygodniu powstały płyn zlewamy do butelek, śliwki zostawiamy w naczyniu gdzie się moczyły. Zasypujemy je cukrem i zostawiamy na kolejny tydzień.
Sok powstały z zasypanych śliwek oraz płyn z zalania mieszamy razem i odstawiamy na 3-4 dni, najlepiej w chłodne miejsce. Śliwki można znów zasypać cukrem i wykorzystać np. do ciasta.