Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ocet domowej roboty ma wiele zdrowotnych właściwości. Zawiera – sód, potas, fluor, miedź, żelazo, fosfor, witaminy: A, E, C, oraz wiele innych. Spożywanie takiego octu wzmacnia układ odpornościowy, reguluje trawienie, obniża poziom glukozy i świetnie wpływa na skórę.
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 144
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 263
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 17
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 144
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 263
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 17
Składniki
Jabłka dokładnie umyj, osusz i ewentualnie odkrój nadpsute miejsca. Jabłka pokrój na ćwiartki. Ja wykrajam gniazda nasienne. Pokrojone jabłka umieść w dużym słoju i zalej przegotowaną, letnią i osłodzoną wodą.
Słoik przykryj gazą, następnie odstaw w ciemne, ciepłe miejsce. Bardzo ważne jest, aby jabłka podczas całego procesu znajdowały się pod powierzchnią wody, inaczej może pojawić się pleśń, a taki ocet nadaje się do wyrzucenia. Dlatego najlepiej jest przycisnąć jabłka szklanką lub nie za dużym talerzem (niezbędny jest dopływ tlenu dla prawidłowego funkcjonowania bakterii octowych). Aby zapewnić równomierny dostęp tlenu do całej powierzchni możesz raz dziennie zamieszać zawartość słoja za pomocą łyżki.
Oto cała filozofia produkcji octu jabłkowego. Teraz musisz wykazać się cierpliwością i czekać aż jabłka opadną na dno wtedy wyjmujemy je ze słoja a to trwa około 3-4 tygodnie. Pamiętając o mieszaniu. Jak jabłka opadną to odlewamy ocet i odstawiamy pod przykryciem w to samo miejsce na następne 3-4 tygodnie, aby proces fermentacji zakończł się. Po przelaniu ocet jest mętny ale tak musi być.
Po tym długim czasie mamy już super smakowity ocet, którego smak jest niepowtarzalny.