Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ocet domowej roboty ma wiele zdrowotnych właściwości. Zawiera – sód, potas, fluor, miedź, żelazo, fosfor, witaminy: A, E, C, oraz wiele innych. Spożywanie takiego octu wzmacnia układ odpornościowy, reguluje trawienie, obniża poziom glukozy i świetnie wpływa na skórę.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10083
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2710
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1838
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 699
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3935
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10083
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2710
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1838
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 699
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3935
Składniki
Jabłka dokładnie umyj, osusz i ewentualnie odkrój nadpsute miejsca. Jabłka pokrój na ćwiartki. Ja wykrajam gniazda nasienne. Pokrojone jabłka umieść w dużym słoju i zalej przegotowaną, letnią i osłodzoną wodą.
Słoik przykryj gazą, następnie odstaw w ciemne, ciepłe miejsce. Bardzo ważne jest, aby jabłka podczas całego procesu znajdowały się pod powierzchnią wody, inaczej może pojawić się pleśń, a taki ocet nadaje się do wyrzucenia. Dlatego najlepiej jest przycisnąć jabłka szklanką lub nie za dużym talerzem (niezbędny jest dopływ tlenu dla prawidłowego funkcjonowania bakterii octowych). Aby zapewnić równomierny dostęp tlenu do całej powierzchni możesz raz dziennie zamieszać zawartość słoja za pomocą łyżki.
Oto cała filozofia produkcji octu jabłkowego. Teraz musisz wykazać się cierpliwością i czekać aż jabłka opadną na dno wtedy wyjmujemy je ze słoja a to trwa około 3-4 tygodnie. Pamiętając o mieszaniu. Jak jabłka opadną to odlewamy ocet i odstawiamy pod przykryciem w to samo miejsce na następne 3-4 tygodnie, aby proces fermentacji zakończł się. Po przelaniu ocet jest mętny ale tak musi być.
Po tym długim czasie mamy już super smakowity ocet, którego smak jest niepowtarzalny.