Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, z dużą ilością witaminy C, syrop o bardzo dużym aromacie soku z pigwowca japońskiego. Jest idealnym syropem przeciwko przeziębieniu. Syrop z pigwowca używamy do herbaty - dodaję od 2 do 5 łyżeczek na szklankę, lub robię z niego napój - wystarczy rozcieńczyć z wodą w proporcji około 5:1.
nóż, słój 5 litrowy, buteleczki,
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2782
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1308
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 760
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 107
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2782
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1308
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 760
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 107
Składniki
Myjemy owoce pigwowca, wycieramy ściereczką i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Pestki możemy wziąć do oddzielnego pojemnika, przydadzą się do nalewki na pestkach.
Pozbawione owoce pigwowca kroimy w cienkie półplasterki i umieszczamy w 5 litrowym słoju na przemian z cukrem. Kilogram owoców i kilogram cukru, taką daję proporcję.
Całość dokładnie potrząsamy i tak robimy kilkakrotnie w ciągu dnia do dokładnego rozpuszczenia się cukru. Słój odstawiamy na 3-4 dni. W ciągu tego czasu kilkakrotnie jeszcze mieszamy potrząsając słojem, powstanie dużo syropu.
Gotowy syrop wlewamy do wcześniej wyparzonych buteleczek i wstawiamy do lodówki. Możemy również podgrzać do 80 stopni Celsjusza i powlewać gorący do buteleczek i od razu pozakręcać buteleczki. Buteleczki powinny dobrze się zamknąć i ostudzone można wynieść do piwnicy. Ja trzymam w piwnicy rok i nic się nie dzieje, buteleczki są dobrze zamknięte. Na zdrowie !!!