Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, z dużą ilością witaminy C, syrop o bardzo dużym aromacie soku z pigwowca japońskiego. Jest idealnym syropem przeciwko przeziębieniu. Syrop z pigwowca używamy do herbaty - dodaję od 2 do 5 łyżeczek na szklankę, lub robię z niego napój - wystarczy rozcieńczyć z wodą w proporcji około 5:1.
nóż, słój 5 litrowy, buteleczki,
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1291
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 120
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 52
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1291
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 120
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 52
Składniki
Myjemy owoce pigwowca, wycieramy ściereczką i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Pestki możemy wziąć do oddzielnego pojemnika, przydadzą się do nalewki na pestkach.
Pozbawione owoce pigwowca kroimy w cienkie półplasterki i umieszczamy w 5 litrowym słoju na przemian z cukrem. Kilogram owoców i kilogram cukru, taką daję proporcję.
Całość dokładnie potrząsamy i tak robimy kilkakrotnie w ciągu dnia do dokładnego rozpuszczenia się cukru. Słój odstawiamy na 3-4 dni. W ciągu tego czasu kilkakrotnie jeszcze mieszamy potrząsając słojem, powstanie dużo syropu.
Gotowy syrop wlewamy do wcześniej wyparzonych buteleczek i wstawiamy do lodówki. Możemy również podgrzać do 80 stopni Celsjusza i powlewać gorący do buteleczek i od razu pozakręcać buteleczki. Buteleczki powinny dobrze się zamknąć i ostudzone można wynieść do piwnicy. Ja trzymam w piwnicy rok i nic się nie dzieje, buteleczki są dobrze zamknięte. Na zdrowie !!!