Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"Syrop ma właściwości oczyszczające, szczególnie dotyczy to wątroby i woreczka żółciowego. Przypisuje się mu także działanie przeciwkaszlowe. Zawiera interferon, który powoduje wzrost odporności. Jednakże osoby mające problemy z nadkwaśnością i wrzodami żołądka, powinny poradzić się lekarza lub zrezygnować z kuracji mniszkiem. Syrop z mniszka najczęściej wykorzystywany jest przy leczeniu chorych oskrzeli (3x dziennie po 1 łyżeczce) lub na zwiększenie odporności (2x dziennie po 1 łyżeczce). Takim syropem możemy również słodzić napoje lub spożywać go z chlebem posmarowanym masłem."
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1424
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 337
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1636
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1424
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 337
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1636
Składniki
Syrop przygotowujemy ze świeżych kwiatów majowych. W przepisie było napisane, żeby kwiatki rozłożyć na papierze w celu pozbycia się ewentualnych robaczków, ja kwiatki umyłam, żeby mieć pewność, że będą bez lokatorów :) Około 500 kwiatów zalewamy litrem wody, dodajemy pokrojone na ćwiartki cytryny (ze skórką) i gotujemy przez godzinę. Odstawiamy na godzinę, po czym odcedzamy dobrze przyciskając. Następnie dodajemy cukier i gotujemy na lekkim ogniu przez 1 godzinę, mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy na noc. Następnego dnia ponownie gotujemy przez godzinę. Syrop przelewamy do słoików. (w przepisie nie było mowy o pasteryzowaniu jednak ja profilaktycznie pasteryzowałam przez 15 minut od momentu zagotowania. Smacznego