Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarninówka. Przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Owoce tarniny umyć, oczyścić z szypułek i przebrać. Jeśli są wystarczająco dojrzałe i miękkie, z większości usunąć pestki.
Owoce, goździki i rodzynki włożyć do słoja i zalać wódką wzmocnioną lekko spirytusem. Odstawić w ciemne miejsce na 3-6 miesięcy.
Zlać nalew i odstawić do sklarowania lub przefiltrować przez papierowy filtr bądź watę. Z miodu i wody sporządzić syrop.
Posłodzić nalewkę do smaku syropem, rozlać do szklanych butelek, szczelnie zakręcić i odstawić na minimum pół roku, a najlepiej na rok.
Dobre rady:
* Tarninę powinno się zbierać po pierwszych przymrozkach. A jeśli te się spóźniają, można włożyć owoce na 24 godz. do zamrażarki.
* Nie należy zalewać owoców spirytusem, nawet 70-proc. Tarnina ma niewiele soku i nalew będzie zbyt mocny.
* Lepiej użyć syropu z miodu i wody aniżeli dosładzać nalewkę suchym cukrem, ten bowiem trudno rozpuszcza się w alkoholu.Źródło: Życie na Gorąco Retro