Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marzysz o samodzielnym zrobieniu domowego wina truskawkowego? Wcale nie jest to takie trudne, jednak potrzebujesz dużej ilości czasu i cierpliwości. Zobacz, jak je przygotować.
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 64
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 170
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 373
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 64
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 170
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 373
Składniki
Truskawki opłucz pod bieżącą wodą, osusz, a następnie odetnij szypułki ostrym nożykiem. Po tym czasie zmiażdż owoce. Najlepiej rozgnieć je ręcznie w naczyniu, w którym będziesz prowadzić fermentację, jeśli jest to technicznie możliwe. Użyj do tego akcesoriów kuchennych, które służą do robienia puree z ziemniaków.
Do masy dodaj 1 litr przegotowanej wody zasypany cukrem w ilości 500 g. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny lub kwasek, drożdże, a także pożywkę. Wymieszaj składniki, zamknij pojemnik pokrywą z rurką. Od tego momentu zaczyna się fermentacja.
Po kilku dniach dodaj kolejny litr wody i pozostały cukier. Podczas fermentacji wino będzie bulgotać, a truskawki mocno się pienić. Pamiętaj o pozostawieniu na to odpowiedniej ilości miejsca.
Po około miesiącu przyszedł czas na zlanie wina znad osadu do balonu fermentacyjnego. Następnie trzeba je zamknąć zamknąć i pozostawić na około 4-6 miesięcy bez owoców. Przed przygotowaniem domowego wina zaopatrz się w odpowiedni sprzęt, czyli pojemnik, rurkę i balon fermentacyjny.