Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na wino z kwiatów akacji. Robię je pierwszy raz, ale wcześniejsze miłe doświadczenia z winem z kwiatów mniszka i z kwiatostanów czarnego bzu obiecują ucztę dla podniebienia. Tego się właśnie spodziewam po winie akacjowym.
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 81
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 169
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 431
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 261
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 81
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 169
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 431
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 261
Składniki
Kwiaty akacji zalej 3 litrami wody o temperaturze 60 stopni
i pozostaw do naciągnięcia (pod przykryciem) na 24 godziny.
Następnego dnia odcedź kwiatki, a do wyciągu dodaj 400 g cukru, napar z herbaty oraz sok z cytryn i pomarańczy. Wymieszaj do rozpuszczenia się cukru. Wlej nastaw do balonu czy butli odpowiedniej wielkości.
W międzyczasie pamiętaj o uaktywnieniu drożdży winnych wg przepisu na opakowaniu (moim wystarczyło uwadnianie przez 20 minut). Wlej drożdże do butli i zamknij ją korkiem z rurką fermentacyjną. Pozostaw balon w temperaturze pokojowej. Niech się dzieje magia.
Po zakończeniu burzliwej fermentacji zlej winko znad osadu i dodaj resztę wody i cukru. Nad ilością tej reszty cukru to ja się jeszcze zastanowię, ale ten etap będzie dopiero za jakieś dwa-trzy tygodnie. Pozostaw nadal zamknięte korkiem z rurką w celu dofermentowania. Po całkowitym zakończeniu fermentacji zlej ponownie wino znad osadu i tak jeszcze kilkukrotnie w ciągu roku (według sugestii autora).