Napoje Przepis na:
Przepisów i artykułów: 376 Ocena: 4805
Dodano: 26.06.2019
Odsłon: 2505
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Kwiaty akacji zalej 3 litrami wody o temperaturze 60 stopni
i pozostaw do naciągnięcia (pod przykryciem) na 24 godziny.
Następnego dnia odcedź kwiatki, a do wyciągu dodaj 400 g cukru, napar z herbaty oraz sok z cytryn i pomarańczy. Wymieszaj do rozpuszczenia się cukru. Wlej nastaw do balonu czy butli odpowiedniej wielkości.
W międzyczasie pamiętaj o uaktywnieniu drożdży winnych wg przepisu na opakowaniu (moim wystarczyło uwadnianie przez 20 minut). Wlej drożdże do butli i zamknij ją korkiem z rurką fermentacyjną. Pozostaw balon w temperaturze pokojowej. Niech się dzieje magia.
Po zakończeniu burzliwej fermentacji zlej winko znad osadu i dodaj resztę wody i cukru. Nad ilością tej reszty cukru to ja się jeszcze zastanowię, ale ten etap będzie dopiero za jakieś dwa-trzy tygodnie. Pozostaw nadal zamknięte korkiem z rurką w celu dofermentowania.
Po całkowitym zakończeniu fermentacji zlej ponownie wino znad osadu i tak jeszcze kilkukrotnie w ciągu roku (według sugestii autora).
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

ErJot 11 sierpnia 2019Zgłoś do usunięcia
Ciekawy pomysł - winka akacjowego jeszcze nie piłam:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 26 czerwca 2019Zgłoś do usunięcia
Ciekawy smak :)0 Kto głosował? | Odpowiedz