Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe najlepsze!
Winogrona trzeba oszypułkować a potem zgnieść na miazgę.
Całość najlepiej przelać do beczki, lub słojów. Trzeba dodać do miazgi pół kilo cukru rozmieszane w litrze filtrowanej wody.
Można dodać matkę drożdżową- najlepiej z fermentującego wina porzeczkowego- lub dodać rozrobione w wodzie drożdże winiarskie- według przepisu na opakowaniu.
Teraz trzeba poczekać tydzień czasu i miazgę mieszać dwa razy dziennie- będzie się podnosić.
Po tygodniu trzeba miazgę odcisnąć, najlepiej do tego nadaje się firanka.
Można dodać resztę wody z cukrem, ale lepiej rozłożyć dodawanie cukru z wodą na dwa trzy razy w odstępie tygodnia czy dwóch- wtedy wino będzie mocniejsze.
Najlepiej notować sobie kiedy dodawane były składniki.
Nastaw trzeba rozlać do gąsiora , tak aby wypełniaj go w dwóch trzecich- będzie potrzebna wolna przestrzeń na wodę z cukrem.
Przed dodawaniem cukru można zawsze spróbować nastawu, żeby nie było za słodkie ani za kwaśne i w razie czego zawsze można skorygować proporcje- wszystko zależy od gatunku winogron.
Teraz trzeba poczekać około 6 tygodni, aż fermentacja sama wygaśnie, lub jeśli dalej wino pracuje, drożdże można zastopować dodając kieliszek spirytusu.
Smacznego!
Sałatka z makaronem, indykiem, winogronami, oliwkami i suszonymi pomidorami.
Odsłon: 2133
Gołąbki w liściach winogron to ciekawy pomysł na pyszny obiad. Proces ich prz...
Odsłon: 3056
Witajcie jak się prezentuje wasze sobotnie menu obiadowe ? U nas dziś przygot...
Odsłon: 2476
Danie proste, smaczne i pożywne. Polecam kurczaka w warzywach, podanego z ugo...
Odsłon: 43
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 197
Witajcie jak się prezentuje wasze sobotnie menu obiadowe ? U nas dziś przygot...
Odsłon: 2476
Danie proste, smaczne i pożywne. Polecam kurczaka w warzywach, podanego z ugo...
Odsłon: 43
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 197
Składniki
Winogrona trzeba oszypułkować a potem zgnieść na miazgę. Całość najlepiej przelać do beczki, lub słojów. Trzeba dodać do miazgi pół kilo cukru rozmieszane w litrze filtrowanej wody. Można dodać matkę drożdżową- najlepiej z fermentującego wina porzeczkowego- lub dodać rozrobione w wodzie drożdże winiarskie- według przepisu na opakowaniu. Teraz trzeba poczekać tydzień czasu i miazgę mieszać dwa razy dziennie- będzie się podnosić.
Po tygodniu trzeba miazgę odcisnąć, najlepiej do tego nadaje się firanka. Można dodać resztę wody z cukrem, ale lepiej rozłożyć dodawanie cukru z wodą na dwa trzy razy w odstępie tygodnia czy dwóch- wtedy wino będzie mocniejsze. Najlepiej notować sobie kiedy dodawane były składniki. Nastaw trzeba rozlać do gąsiora , tak aby wypełniaj go w dwóch trzecich- będzie potrzebna wolna przestrzeń na wodę z cukrem. Przed dodawaniem cukru można zawsze spróbować nastawu, żeby nie było za słodkie ani za kwaśne i w razie czego zawsze można skorygować proporcje- wszystko zależy od gatunku winogron. Teraz trzeba poczekać około 6 tygodni, aż fermentacja sama wygaśnie, lub jeśli dalej wino pracuje, drożdże można zastopować dodając kieliszek spirytusu. Smacznego!
Przepisy Napoje
Napoje
Kompot z grillowanego rabarbaru
Napoje
Likier cappuccino czekoladowe
Napoje
Koktajl z bananem i z kiwi
Napoje
Kiszon bengalski
Kompot z grillowanego rabarbaru
Taki kompot będzie niespodzianką dla gości w czasie wspólnej biesiady przy gr...
Odsłon: 7
Likier cappuccino czekoladowe
Wspaniały dodatek do lodów. Świetny dodatek do kawy na babskie pogaduchy.
Odsłon: 94