Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe najlepsze!
Winogrona trzeba oszypułkować a potem zgnieść na miazgę.
Całość najlepiej przelać do beczki, lub słojów. Trzeba dodać do miazgi pół kilo cukru rozmieszane w litrze filtrowanej wody.
Można dodać matkę drożdżową- najlepiej z fermentującego wina porzeczkowego- lub dodać rozrobione w wodzie drożdże winiarskie- według przepisu na opakowaniu.
Teraz trzeba poczekać tydzień czasu i miazgę mieszać dwa razy dziennie- będzie się podnosić.
Po tygodniu trzeba miazgę odcisnąć, najlepiej do tego nadaje się firanka.
Można dodać resztę wody z cukrem, ale lepiej rozłożyć dodawanie cukru z wodą na dwa trzy razy w odstępie tygodnia czy dwóch- wtedy wino będzie mocniejsze.
Najlepiej notować sobie kiedy dodawane były składniki.
Nastaw trzeba rozlać do gąsiora , tak aby wypełniaj go w dwóch trzecich- będzie potrzebna wolna przestrzeń na wodę z cukrem.
Przed dodawaniem cukru można zawsze spróbować nastawu, żeby nie było za słodkie ani za kwaśne i w razie czego zawsze można skorygować proporcje- wszystko zależy od gatunku winogron.
Teraz trzeba poczekać około 6 tygodni, aż fermentacja sama wygaśnie, lub jeśli dalej wino pracuje, drożdże można zastopować dodając kieliszek spirytusu.
Smacznego!
Jeśli uda Wam się jeszcze zdobyć winogrono z przy domowych winorośli, to mam...
Odsłon: 8951
Lekka i smaczna sałatka idealna na różne okazje może zastąpić danie obiadowe,...
Odsłon: 2666
Pyszna sałatka którą bardzo lubi moja córka chodź nie jest wegetarianką bard...
Odsłon: 49
Pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo ste żeberka.
Odsłon: 186
Polecam bardzo smaczną sałatkę ze śledzi al -matias z suszonymi pomidorami w...
Odsłon: 44
Lekka i smaczna sałatka idealna na różne okazje może zastąpić danie obiadowe,...
Odsłon: 2666
Pyszna sałatka którą bardzo lubi moja córka chodź nie jest wegetarianką bard...
Odsłon: 49
Pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo ste żeberka.
Odsłon: 186
Polecam bardzo smaczną sałatkę ze śledzi al -matias z suszonymi pomidorami w...
Odsłon: 44
Składniki
Winogrona trzeba oszypułkować a potem zgnieść na miazgę. Całość najlepiej przelać do beczki, lub słojów. Trzeba dodać do miazgi pół kilo cukru rozmieszane w litrze filtrowanej wody. Można dodać matkę drożdżową- najlepiej z fermentującego wina porzeczkowego- lub dodać rozrobione w wodzie drożdże winiarskie- według przepisu na opakowaniu. Teraz trzeba poczekać tydzień czasu i miazgę mieszać dwa razy dziennie- będzie się podnosić.
Po tygodniu trzeba miazgę odcisnąć, najlepiej do tego nadaje się firanka. Można dodać resztę wody z cukrem, ale lepiej rozłożyć dodawanie cukru z wodą na dwa trzy razy w odstępie tygodnia czy dwóch- wtedy wino będzie mocniejsze. Najlepiej notować sobie kiedy dodawane były składniki. Nastaw trzeba rozlać do gąsiora , tak aby wypełniaj go w dwóch trzecich- będzie potrzebna wolna przestrzeń na wodę z cukrem. Przed dodawaniem cukru można zawsze spróbować nastawu, żeby nie było za słodkie ani za kwaśne i w razie czego zawsze można skorygować proporcje- wszystko zależy od gatunku winogron. Teraz trzeba poczekać około 6 tygodni, aż fermentacja sama wygaśnie, lub jeśli dalej wino pracuje, drożdże można zastopować dodając kieliszek spirytusu. Smacznego!
Przepisy Napoje
Napoje
lemoniada arbuzowo-truskawkowa
Napoje
Domowa anyżówka
Napoje
Koktajl na płaski brzuch
Napoje
Nalewka z czarnej porzeczki, zasypana cukrem
lemoniada arbuzowo-truskawkowa
Orzeźwiająca i pyszna, w sam raz na upały....
Odsłon: 2249
Domowa anyżówka
Nalewka z ziaren anyżu - czyli popularna anyżówka - ma bardzo charakterystycz...
Odsłon: 2205