Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
malakser, beczka, gąsiąr, rurka, tetra
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 86
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 10297
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 2090
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 86
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 10297
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 2090
Składniki
Winogrona trzeba oszypułkować a potem zgnieść na miazgę. Używam do tego malaksera. Całość najlepiej przelać do beczki, lub słojów. Trzeba dodać do miazgi połowę z proporcji cukru i wody, używam wody filtrowanej. Można dodać matkę drożdżową- najlepiej z fermentującego wina porzeczkowego- lub dodać rozrobione w wodzie drożdże winiarskie- według przepisu na opakowaniu. Teraz trzeba poczekać tydzień czasu i miazgę mieszać dwa razy dziennie- będzie się podnosić.
Po tygodniu trzeba miazgę odcisnąć, najlepiej do tego nadaje się firanka. Po odciśnięciu płyn wlewa się do gąsiora i dodaje 1/4 proporcji wody i cukru. Teraz trzeba obserwować czy wino dobrze bombluje. Po dwóch tygodniach, lub odrobinę wcześniej jeśli fermentacja słabnie dodaje się ostatnią 1/4 proporcji cukru i wody. Najlepiej notować sobie kiedy dodawane były składniki i w jakich ilościach. Teraz trzeba obserwować fermentację, jeśli słabnie to zawsze spróbować nastawu, żeby nie było za słodkie ani za kwaśne i w razie czego zawsze można dodać cukru z wodą, zakwaszacza do win, pożywki dla drożdży- wszystko zależy od gatunku winogron. Teraz trzeba poczekać około 6 tygodni, aż fermentacja sama wygaśnie, lub jeśli dalej wino pracuje, drożdże można zastopować dodając kieliszek spirytusu. Smacznego!