Napoje Przepis na:
Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 913
Dodano: 07.11.2012
Odsłon: 4095
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Zaparzamy herbatę tak mocną jaka nam pasuje. Wciskamy trochę cytryny. Wlewamy sok + goździki.
Do imbryka wrzucamy kilka plastrów pomarańczy.
Mieszamy i herbata gotowa.
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

ewoola 08 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
Prosty, ale idealny przepis na zimową herbatkę. Odkąd dodałaś ten przepis na Smakera, herbata towarzyszy mi niemal każdego wieczoru. To jedno z tych odkryć, które wejdą w krew do końca życia :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

tunaCooking 08 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
Annuar dziękuję za miłe słowa i przydatne informacje :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 08 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
Jeśli chodzi o cytrynę w herbacie to diabeł tkwi w szczegółach. I tak: "Jeśli zaparzymy herbatę i potem po wyjęciu torebki użyjemy cytryny, to nasz organizm przyjmie taką samą ilość glinu niż gdybyśmy nie użyli cytryny (...) Herbata z dodatkiem cytryny na samym końcu nie szkodzi". Ja również uwielbiam herbatę z cytryną, nie chciałam z niej rezygnować, więc doczytałam, że cytryna jest niebezpieczna tylko podczas parzenia, wtedy wypłukuje z liści herbaty ten glin. A Twoją herbatkę zrobię sobie dzisiaj, zrobiłaś super zdjęcie i w ogóle masz fajne przepisy :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

tunaCooking 07 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
cytryna, pomarańcz i goździki są tu elementem czysto smakowym. Dla mnie tak samo jak dla Tosci czarna herbata bez cytryny odpada totalnie :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Tosca 07 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
Dla mnie herbata bez cytryny jest nie do przejścia... Goździków nie lubię, choć są pomocne przy bólu gardła i wtedy zmuszam się do ich ssania, poza tym herbatka ok.0 Kto głosował? | Odpowiedz

inezka7 07 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
cytryny nie powinno się dodawać do herbaty :"Herbata pomimo dużej zawartości aluminium nie jest szkodliwa. Wręcz przeciwnie. Znajduje się w niej bogactwo antyoksydantów a glin występuje w postaci nieprzyswajalnej dla organizmu. Sytuacja zmienia się, gdy dodamy plasterek cytryny. Nieprzyswajalne aluminium zmienia się w łatwo wchłanialny cytrynian glinu, a wprowadzony od organizmu w ten sposób metal odkłada się w różnych tkankach uszkadzając je." Najlepiej pić wodę z cytryną.pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

rosse 07 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
Świetna herbatka,uwielbiam takie "rozgrzewacze",na pewno sobie zaserwuję:)pozdrawiam:)0 Kto głosował? | Odpowiedz