Do góry

Napoje Przepis na:

Wiśniówka

Wiśniówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 927

Dodano:

Odsłon: 9321

Pyszna, prosta w przygotowaniu domowa nalewka. Polecam

Składniki

  • 1 kg wiśni
  • 1 litr spirytusu
  • 1 litr wody
  • 80 dag cukru
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wiśniówka

Przygotowanie

  1. Wiśnie przebrać, opłukać odsączyć, nie drylować. Przełożyć do czystego wyparzonego słoja (4 l) zalać spirytusem, zakręcić i odstawić na 10 dni. Potrząsając słojem co 2, 3 dni. Po tym czasie zlać płyn do czystego słoika, włożyć do lodówki lub chłodnej piwniczki. Wodę zagotować dodać cukier rozmieszać i gotować 5 minut na małym ogniu, przestudzić. Przelać do wiśni i pozostawić na 1 tydzień na słonecznym parapecie. Następnie ten syrop przecedzić przez filtr do kawy lub lnianą ściereczkę (jeżeli jest taka potrzeba - ja tego nie robiłam syrop był ładny, klarowny). Połączyć z ekstraktem spirytusowym, wymieszać i zlać do czystych, wyparzonych butelek.

  2. Wiśni nie drylowałam naczytałam się, że będzie miała goryczkę... otóż... nie wyczuwam w niej goryczki tylko sporą moc alkoholu ;) Nie jest to długi okres moczenia wiśni w alkoholu by przeszły wielką goryczą pestek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewulka55 21 lipca 2015 i jeszcze jedno - wydrylowane wiśnie można dać do słoiczka i używać do ciast - oczywiście dla starszych nie dla dzieci ;-)) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewulka55 21 lipca 2015 GojaSM trzeba drylować, bo wytwarza się z pestek kwas pruski - dla właśnie takiego dobrego smaczku można dodać kilka pestek Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 21 lipca 2015 Pyszna, ja również nie dryluję wiśni do wiśniówki :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń