Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
piękne wspomnienie ciepłego lata
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 45
Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego kolo...
Odsłon: 28
Rogaliki kruche to niezawodna słodka przekąska na każdą okazję. Możesz nafasz...
Odsłon: 979
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 23
Szykujesz imprezę sylwestrową? Masz już pomysł na menu? Jeśli planujesz zabaw...
Odsłon: 949
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 45
Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego kolo...
Odsłon: 28
Rogaliki kruche to niezawodna słodka przekąska na każdą okazję. Możesz nafasz...
Odsłon: 979
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 23
Szykujesz imprezę sylwestrową? Masz już pomysł na menu? Jeśli planujesz zabaw...
Odsłon: 949
Składniki
Wiśnie wydrylować, zasypać cukrem i przechowywać w chłodzie aż puszczą sok , co trwa ok.7 dni- codziennie merdamy całość by cukier się rozpuścił.
Po tym czasie, przeciskamy wiśnie przez gazę, odzielając sok od owoców. Sok stanowi podstawę wiśniówki, owoce natomiast radzę zesmażyć jak na powidło i dodatkowo mamy dżemik na zimę.
Mieszamy sok ze spirytem w proporcji : 900 ml soku , 500 ml spitytusu, co nam daje około 35 "woltów" i dość gęstą konsystencję gotowego produktu.
Proponuję przez kilka miesięcy powstrzymać się od pokusy konsumpcji tego "złota", gdyż ta naleweczka winna sobie posiedzieć w chłodzie i odpocząć tak długo, aż znów zatęsknimy za latem.
Smacznego i ostrożnego degustowania.